Opprørende avgjørelse

16-årige Linn Charlott Nesblom ble drept av ekskjæresten som hun hadde anmeldt til lensmannen for drapstrusler og legemsbeskadigelse. Politiet fulgte ikke opp anmeldelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har det særskilte etterforskningsorganet, SEFO, slått fast at lensmannen og lensmannsførstebetjenten har forklart seg så ulikt om politiets befatning med denne saken at en av de to trolig forklarer seg falskt.

  • Det er opprørende at politifolk forklarer seg falskt, samtidig som det er greit nok en gang å få slått fast at de faktisk gjør det. Tradisjonelt har politiets vitneprov i straffesaker vært stilt i en spesielt troverdig kategori. Maridals-saken, bumerangsakene og nå Meløy-saken viser at det er uten grunn.
  • Men det som opprører oss aller mest, er at statsadvokaten henlegger denne saken med begrunnelsen at forholdene SEFO peker på, er kritikkverdige, men neppe straffbare. Det er dessverre sannsynlig at statsadvokaten har sitt på det tørre i forhold til loven. Men vi nøler ikke med å slå fast at da er lovverket, og avgjørelsen som er fattet på grunnlag av paragrafene, klart i strid med rettsoppfatningen til folk flest.
  • Tilliten til SEFO-ordningen er tynnslitt etter at ca 95 prosent av anmeldelsene mot politiet blir henlagt, slik Meløy-saken nå også er blitt. Men denne avgjørelsen undergaver også tilliten til politiet. Folk flest løper ikke til politiet i utide. De aller fleste som henvender seg dit, gjør det fordi de har en grunn. Dersom det ikke får noen konsekvenser at en anmeldelse av drapstrusler og vold blir liggende uten reaksjon fra politiets side, innebærer dette at det er fåfengt å anmelde slikt. Det kan til og med være farlig fordi offeret tror noe blir gjort, og føler en trygghet som er falsk.
  • Vi vet ikke om dette var tilfellet forut for drapet på Linn Charlott Nesblom, men det er uhyggelig nok at muligheten er til stede. Det er varslet at familien til Linn Charlott Nesblom vil anke henleggelsen til Riksadvokaten. Vi håper inderlig at det blir gjort.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 115187883


Varnish cache server