FØLGER MED:  Jonas Gahr Støre mener autoritære regimer nå følger nøye med på utviklingen av opprørene i de arabiske landene. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
FØLGER MED: Jonas Gahr Støre mener autoritære regimer nå følger nøye med på utviklingen av opprørene i de arabiske landene. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

Opprørene påvirker Kina

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener flere autoritære regimer merker opprørene i den arabiske verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag besøkte utenriksminister Jonas Gahr Støre Utøya i forbindelse med Arbeidernes Ungdomsfylkings (AUF) sommersamling. Der var han for å snakke om og debattere situasjonen i Midtøsten, sammen med Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold i NRK og Norsk Folkehjelps representant i Gaza, Kirsten Belck-Olsen.

Opprørene i den arabiske verden var et av emnene som ble tatt opp, og Støre mener opprørene som har herjet de arabiske landene de siste månedene, vil få innvirkninger på andre land.

- Ja, det sprer seg til andre land, og langt utover der hvor opprørene finner sted. Kina er et av landene hvor lederne følger utviklingen særlig nøye. Hvordan vi vil se disse innvirkningene i praksis blir spennende å se, sier Støre.

- Følger nøye med Opprørene som startet i Tunisia for deretter å spre seg videre til store deler av Nord-Afrika og Midtøsten, førte blant annet til at Egypts tidligere leder Hosni Mubarak måtte gå av i februar i år. Støre mener Kina og flere andre autoritære regimer nå følger nøye med på situasjonen i landene hvor opprørene står på.

- Jeg tror ikke bare det gjelder Kina, men også andre autoritære land som for eksempel Iran. De følger nøye med på hva som skjer i den arabiske verden, og ser på hvilke årsaker som ligger bak opprørene, som blant annet mangel på arbeid, velferd og reaksjoner på styresettet, sier Støre.

Utenriksministeren mener at opprørerne ikke bare påvirker myndighetene i land som Kina og Iran, men påpeker at også befolkningen legger merke til utviklingen i de arabiske opprørslandene.

- Både myndighetene og folket i slike land følger med. Man har jo også allerede sett at myndigheter har stengt nettsider for å unngå at folk kan mobilisere til opprør, sier Støre.

- Utvikling Han mener likevel man kan se positive reaksjoner fra blant annet Kina.

- Vi ser at kinesiske myndigheter vokter over det som skjer, men det virker også som om det går mot en utvikling i Kina i retning mer medbestemmelse. De ser fra opprørene i den arabiske verden at det er viktig at folket har noe innflytelse. Vi ser blant annet at det har forekommet ved valg i Kina at det presenteres to kandidater, og ikke bare én, sier Støre.

Tror du kinesiske myndigheter vil reagere på de arabiske opprørene ved å åpne mer opp, eller tror du de vil stramme inn ytterligere?

- Jeg både håper og mener at Kina bør velge å åpne opp mer, men Kina er en egen stat og det må vi ha respekt for. De må selv velge hvilke valg de vil ta, avslutter utenriksministeren.

 DEBATT:  Utenriksminster Jonas Gahr Støre (t.h) debatterte Midtøsten sammen med Midøsten-korrespondent Sidsel Wold i NRK (midten) og Norsk Folkehjelps representant i Gaza, Kirsten Belck-Olsen (t.v), foran hundrevis av AUF-ere på Utøya i dag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
DEBATT: Utenriksminster Jonas Gahr Støre (t.h) debatterte Midtøsten sammen med Midøsten-korrespondent Sidsel Wold i NRK (midten) og Norsk Folkehjelps representant i Gaza, Kirsten Belck-Olsen (t.v), foran hundrevis av AUF-ere på Utøya i dag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer