Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørere drepte 22 og tok gisler på Filippinene

22 personer ble drept under et angrep fra muslimske opprørere på Filippinene søndag. Opprørerne tok også 13 sivile som gisler, ifølge militæret i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 70 opprørere, hovedsakelig fra Moro islamske frigjøringsfront (MILF), angrep byen Siocon i provinsen Zamboanga del Norte 795 kilometer sør for hovedstaden Manila.

Opprørerne skjøt mot både sivile og militære mål, og i tillegg til de drepte skal også mer enn 20 mennesker ha blitt skadd.

De fleste gislene, blant annet kona og den seks år gamle sønnen til ordføreren i byen, er nå satt fri, men opprørerne holder fortsatt fire sivile fanget.

Samtaler

MILF er den største av de muslimske opprørsgruppene som kjemper for en egen islamsk stat sør på Filippinene. Gruppen har trappet opp sine angrep etter at en offensiv fra militæret i februar førte til at en av MILFs leire i provinsen North Cotabato ble satt ut av spill.

Malaysia tilbyr seg nå å holde undersøkende samtaler mellom representanter for den filippinske regjeringen og Moro islamske frigjøringsfront. Målet er å få i gang formelle fredssamtaler igjen. Partene vil møtes i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur allerede onsdag, opplyser landets forsvarsminister Najib Razak, ifølge nyhetsbyrået Bernama.

Malaysia har også flere ganger tidligere vært vertskap for samtaler mellom partene i konflikten, men de formelle forhandlingene brøt sammen i 2001.

22 drept

Under det siste angrepet fra opprørerne ble åtte sivile, seks politifolk, to filippinske regjeringssoldater og seks MILF-opprørere drept, ifølge oberstløytnant Daniel Lucero, sjef for militærets informasjonskontor.

Åtte soldater og 15 sivile skal også ha blitt skadd under kampene.

Opprørerne satte fyr på sykehuset, rådhuset og et marked i byen, før de tok 13 sivile som gisler og gikk i dekning. Området skal nå være brakt under regjeringsstyrkenes kontroll.

MILFs talsmann Eid Cabalu innrømmer at det var denne gruppen som sto bak angrepet.

- Vi dreper ikke uskyldige sivile. Dette er en berettiget aksjon mot militæret, hevder Cabalu.

- Dette er en del av vår offensiv mot de vantro, og vi kommer ikke til å gi oss før de vantro slutter å angripe uskyldige muslimer i vårt hjemland, sier Cabalu.

(NTB-DPA)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media