Opprørere erklærer Donetsk som «uavhengig republikk»

Lover folkeavstemning innen 11. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiskvennlige opprørere har tatt over regionale parlamentsbyggningene i Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina. 

i Donetsk har de  «erklært» opprettelsen av en suveren stat, «Folkerepublikken Donetsk», melder The Guardian.

Kunngjøringen, som ble publisert på YouTube, ble lest opp av en talsperson for opprørerne på utsiden av parlamentsbygningen. 

- Med et formål om å opprette en legitim, suveren stat, så erklærer jeg opprettelsen av «folkerepublikken Donetsk», sier talspersonen i videoen og mottar jubel fra forsamlingen.

Men hvem de er og hvem de eventuelt representerer er fortsatt uklart. 
Drept Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at de selverklærte lederne av Donetsk har lovet å avholde en folkeavstemning om uavhengighet seinest 11. mai.

Presidenvalget i Ukraina skal etter planen avholdes 25. mai. Ukrainas fungerende president, Oleksandr Turtsjynov, sier denne handlingen og de russiskvennlige demonstrasjonene i to andre byer er et bevis på «steg to» av Russlands inntog i Ukraina.

På søndag ble ukrainsk marineoffiser skutt og drept av en russisk soldat i den østlige delen av Krim. Dette er et av de få dødsfallene som har blitt rapportert siden Russland tok kontroll over Krim-halvøya i mars, og ble bekreftet av Ukrainas forsvarsminister.

Skaffet seg våpen Prorussiske demonstranter okkuperte søndag offentlige bygninger i byene Donetsk, Luhansk og Kharkiv i den østlige delen av Ukraina.

Mandag var demonstrantene kastet ut av bygningen i Kharkiv, ifølge den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov.

Men de som har tatt kontroll over sikkerhetstjenestenes hovedkvarter i Luhansk, skal ha skaffet seg våpen.

- Ukjente personer som er i bygningen, har brutt seg inn i våpenrommet der og tatt våpen, het det i en uttalelse fra politiet i Luhansk mandag morgen. Politiet opplyste også at de har stengt alle veiene inn til byen.

HOLDER VAKT:  Russiskvennlige opprørere holder vakt utenfor det regionale regjeringsbygget i Donetsk. Foto: AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY / NTB Scanpix
HOLDER VAKT: Russiskvennlige opprørere holder vakt utenfor det regionale regjeringsbygget i Donetsk. Foto: AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY / NTB Scanpix Vis mer