Opprørere holder TV-stasjonen i Abidjan

Abidjan: Et kuppforsøk i Elfenbenskysten ble i natt slått ned av lojale militære, ifølge statsminister Affi N'guessan. Men opprørske soldater sa de hadde kontroll over radio- og TV-stasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt over klokka 0300 i dag tidlig kunngjorde en uidentifisert mann som hevdet å tale på vegne av opprørssoldatene, over radio at de holdt både radio- og TV-stasjonene. Han varslet at opprørerne ville komme med en kunngjøring.

Men innenriksminister Emile Bopga Doudou benektet at opprørere hadde kontroll over kringkastingen, selv om noen opprørssoldater var i bygningen og holdt ansatte som gisler.

- Skytingen har gitt seg, og det er bare sporadisk skyting nå. Det var et kuppforsøk, men situasjonen er under kontroll, sa N'guessan til Reuters.

Forsvarsminister Moise Lida Kouassi sa også at kuppforsøket var slått ned på alle fronter bortsett fra TV-bygningen i landets viktigste by Abidjan. Men han ville ikke si om TV-stasjonen var på opprørernes hender.

Skyting og eksplosjoner

Ifølge vitner brøt det ut kraftig skyting og eksplosjoner i Abidjan sent søndag kveld. Skytingen ble først hørt i nærheten av TV-bygningen like før midnatt. Det ble hørt skyting fra automatgevær og artilleri også andre steder i byen, blant annet fra området rundt boligen til president Laurent Gbagbo og ved en militærleir i byens utkant.

Den nylig valgte presidenten var ifølge N'guessan i god behold etter kuppforsøket.

Innenriksminister Doudou sa til AFP at det dreide seg om et kuppforsøk, og politisjef Bakary Sanago opplyste at «uidentifiserte elementer» hadde angrepet radiostasjonen. Både TV- og radiosendingene ble avbrutt ved midnatt.

N'guessan sa ikke hvem som kunne stå bak kuppforsøket i landet, der militærstyret til Robert Guei ble styrtet av et folkeopprør i oktober i fjor. Laurent Gbagbo ble da valgt til president.

Minst 200 mennesker har mistet livet i hyppige tilfeller av vold siden valget i fjor høst.

(NTB)