Opprørere i Dagestan trekker seg ut

Groznyj (NTB-AFP-Reuters): Russiske myndigheter sa mandag kveld at de har tatt fullstendig kontroll med den strategisk viktige byen Tando i Dagestan. De islamske geriljasoldatene som har okkupert flere landsbyer i Dagestan de siste to ukene, har trukket seg ut av kampsonen, opplyser en talsmann for opprørerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsbyen Tando ligger i det sørvestlige Dagestan og har vært gjenstand for harde kamper de siste dagene. Mandag kveld hevdet det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste at russiske og dagestanske styrker sammen hadde tatt «fullstendig kontroll over Tando og Asjito». Tando betraktes som et strategisk svært viktig sted i kampen om Dagestan.

Den russiske hæren hevder at den har drept 700 av geriljasoldatene siden de rykket over grensen fra Tsjetsjenia.

Lederen for opprørerne, Sjamil Basajev, har gitt soldatene ordre om å forlate kampsonen i Botlikh og Tsumada, og soldatene har trukket seg ut de siste 24 timene, sa en talsmann for geriljaen.

Den russiske hæren opplyste mandag at rundt 100 opprørssoldater fortsatt er omringet i en av landsbyene i fjellene i Dagestan.

Representanter for de islamske opprørerne ville ikke si om de har trukket seg tilbake til Tsjetsjenia eller om de har omgruppert i andre deler av Dagestan.

Kamphandlingene startet da om lag 1.200 opprørere gikk over grensen fra Tsjetjsenia og okkuperte en rekke landsbyer i naborepublikken Dagestan tidligere i august.

Noen av de blodigste kampene i konflikten skjedde i helgen, da 150 opprørssoldater skal ha blitt drept, ifølge den russiske hæren. Russlands statsminister Vladimir Putin har lovet å jage de siste opprørerne ut av Dagestan innen tirsdag.