KAN HACKES: En Predator-drone fra produsenten General Atomics klargjøres for grenseovervåking ved Fort Drum. Dronene, som brukes i stor skala i Irak og Afghanistan, hackes og avlyttes av irakiske islamister. Foto: AP/Heather Ainsworth/SCANPIX
KAN HACKES: En Predator-drone fra produsenten General Atomics klargjøres for grenseovervåking ved Fort Drum. Dronene, som brukes i stor skala i Irak og Afghanistan, hackes og avlyttes av irakiske islamister. Foto: AP/Heather Ainsworth/SCANPIXVis mer

Opprørere i Irak hacker amerikanske droner

Laptop og software for 150 kroner er alt som skal til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ubemannede fly, såkalte droner, er blitt et av de viktigste våpensystemene for USA i Irak og Afghanistan. De mest kjente, Predator-dronene, brukes i stadig større grad både til overvåking, utpeking av mål, og i angrep ettersom de har kapasitet til å avfyre raketter.

Nå viser det seg at de superavanserte dronene som utfører topphemmelige oppdrag hver eneste dag i Irak og Afghanistan, kan hackes ved hjelp av hyllevaresoftware til 150 kroner og en laptop-PC.

Ser hvem som overvåkesDet er ledende forsvars- og etterretningskilder som overfor The Wall Street Journal forteller at Iran-støttede sjia-opprørere i Irak har klart å snappe opp videostrømmen dronene sender til kontrollenhetene på bakken ved å kople seg på en ubeskyttet kommunikasjonslink dronene benytter seg av.

Det viser seg at alt som skal til er helt lovlig software som SkyGrabber, som kan kjøpes over nett for 150 kroner. Ved hjelp av dette har opprørere regelmessig «avlyttet» videostreamen til Predator-droner i Irak, ifølge avisens kilder.

Ifølge amerikanske myndigheter er det ingenting som tyder på at opprørere har klart å ta kontroll over droner, eller på annen måte forstyrre selve styringen av disse. Men avlyttingen av videobildene kan alene ha gitt grupperingene avgjørende innsikt i amerikanernes operasjoner, og gitt varsling i forhold til hvem og hvor amerikanske styrker overvåker.

Trodde de ikke ville finne det utDet var i fjor amerikanske soldater oppdaget problemet, etter at en opprører ble tatt med en laptop full av videofiler som stammet fra amerikanske droner. I juli fant de fant de nye videofiler på andre laptoper. Til slutt har forsvarsmyndighetene måtte konkludere med at videostrømmen fra dronene regelmessig avlyttes av militante islamister på bakken.

Det viser seg at amerikanske myndigheter har vært klar over sikkerhetshullet i dronenettverket siden krigen i Bosnia i første halvdel av 90-tallet. Men Pentagon skal ha regnet med at de lokale opprørsgruppene i Irak ikke ville finne ut av hvordan dette kunne utnyttes.

Det er uklart hva myndighetene vil gjøre med saken. Tidligere har man konkludert med at det vil føre til forsinkelser å fikse svakheten, samt at det vil fordyre Predator-dronene. Men den nye generasjonen droner som når er på full fart inn i tjeneste - Reaper - skal ifølge ekspertene ha det samme systemet og således samme svakhet. En slik koster mellom 60 og 70 millioner kroner, der det det amerikanske luftforsvaret planlegger å kjøpe inn så mange som 375 stykker de neste årene.