SKAL GODTA VÅPENHVILE:  En gruppe med anti-huti-krigere i den jemenittiske gruppa Southern Popular Resistance står og gir seierestegn på en stridsvogn som står i utkanten av den sørlige havnebyen Aden. Partene i Jemen skal nå ha inngått en våpenhvileavtale som skal pågå i fem dager. Målet er å få inn nødhjelp til de mange sivile. Foto: Reuters / Scanpix
SKAL GODTA VÅPENHVILE: En gruppe med anti-huti-krigere i den jemenittiske gruppa Southern Popular Resistance står og gir seierestegn på en stridsvogn som står i utkanten av den sørlige havnebyen Aden. Partene i Jemen skal nå ha inngått en våpenhvileavtale som skal pågå i fem dager. Målet er å få inn nødhjelp til de mange sivile. Foto: Reuters / ScanpixVis mer

Opprørere i Jemen godtar våpenhvile

Går mot fem dager med humanitær våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrker som er alliert med huti-militsen i Jemen, sier de har godtatt Saudi-Arabias tilbud om en fem dager lang humanitær pause i krigen.

- Vi kunngjør vår tilslutning til en humanitær våpenhvile som vil starte tirsdag, sier oberst Sharaf Luqman, talsmann for den hutiallierte hæren i landet, til det opprørskontrollerte nyhetsbyrået Saba i dag.

Få inn nødhjelp Også huti-medier melder at opprørerne har gått med på å respondere «positivt» på innsatsen for å stanse lidelsene i Jemen.

Saudi-Arabia, som leder militæralliansen mot huti-bevegelsen, sa fredag at en våpenhvile kommer til å tre i kraft fra tirsdag og vare i fem dager. Formålet er å få inn sårt tiltrengt nødhjelp til den hardt rammede sivilbefolkningen.

Forutsetningen var at huti-militsen sluttet seg til, noe som nå ser ut til å være tilfelle.

- Slike militser bør dømmes etter deres handlinger, ikke etter hva de sier i mediene. La oss vente til tirsdag klokken 23, sier talsmann for koalisjonen, brigadegeneral Ahmed al-Assiri til nyhetsbyrået AFP.

FN-kritikk Gjennom helgen har alliansen fortsatt den massive bombekampanjen, som svar på opprørernes angrep i Saudi-Arabia forrige uke. I dag traff fire nye raketter fra Jemen et hus i den saudiarabiske grenseregionen Najran, og fire kvinner ble såret, ifølge Assiri.

Blant koalisjonens angrep i helgen var angrepene i hutii-opprørernes kjerneprovins Saada. Sivilbefolkningen fikk fredag beskjed via flygeblader om flykte, fordi hele provinsen fra solnedgang ville bli behandlet som et militært mål.

Mange rakk ikke eller maktet ikke flykte, og FN gikk i går kveld hardt ut mot den massive bombekampanjen som fulgte i Saada.

- Den vilkårlige bombingen av befolkede områder, med eller uten forvarsel, er i strid med internasjonal humanitær rett, sa FNs humanitære koordinator for Jemen, Johannes van der Klaauw.

Totalt 70 000 personer, blant dem 28 000 barn, skal flyktet fra Saada, ifølge hjelpeorganisasjoner.

Folk i akutt nød Mens våpenhvilen nærmet seg, kom et FN-chartret skip med drivstoff til den vestlige havnebyen Hodeida i dag. Drivstoffet skal brukes til å få levert nødhjelp.

Et Jemen i kaos har hatt en kritisk mangel på drivstoff, noe som over tid har gjort nødhjelpsarbeidet til og i landet svært vanskelig.

- Dette gjennombruddet for FNs nødhjelpsoperasjoner i Jemen vil tillate oss å nå flere hundre tusen mennesker som trenger akutt matvarehjelp, sier WFPs direktør i Jemen, Purnima Kashyap, i pressemelding.

Flere leveranser av drivstoff og mat er ventet til Jemen de nærmeste dagene.

Al-Qaida Den Iran-støttede huti-militsen og dens allierte sier de først og fremst kjemper mot al-Qaida i Jemen, og mot korrupsjon.

- Hæren, sikkerhetsstyrkene og folkekomiteene kommer til å svare på ethvert militært brudd på våpenhvilen fra al-Qaida og dem som står ved dem, støtter dem og finansierer dem, sier Luqman.

Den saudiledede, USA-støttede alliansen innledet 26. mars sin luftkrig mot huti-krigere og hærenheter som er lojale til ekspresident Ali Abdullah Saleh. Saudi-Arabia og allierte land vil gjenreise etterfølgeren Abd-Rabbu Mansour Hadis styre etter at hutiene har tatt kontroll over store deler av landet.

Saleh-lojalitet Saleh-lojale styrker har spilt en viktig rolle i opprørernes erobring av landområder utenfor houthienes kjerneområder nord i Jemen. Oberst Luqmans kunngjøring om våpenhvile kom få timer etter at de saudiledede kampflyene bombet Salehs bolig i hovedstaden Sana.

Den tidligere presidenten styrte Jemen med hard hånd i over 30 år før han ble tvunget til å overlate makten til daværende visepresident Hadi i 2012 etter et blodig opprør. Den gang sto hutiene og Saleh på hver sin side.
(NTB)