Opprørere ranet ung gutt som lå skadet på bakken

Britisk ungdom er ute av kontroll. En Youtube-film viser opprørere som raner tilfeldig forbipasserende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptøyene i England er totalt ute av kontroll flere steder.

Volden sprer seg stadig til større områder i hovedstaden, og flere byer i England. Statsminister David Cameron, som har kommet hjem fra ferie, innkalte til krisemøte i parlamentet i dag.

Blir ranet Videoen over, er brukt av BBC, som sier at denne skadete gutten i 10-12-årsalderen blir ranet av opprørere.

Gutten har blitt skadet av opptøyene, han blør neseblod og ligger skadet på bakken.

En opprører hjelper den unge gutten opp på beina, før en mørkledd mann kommer bakfra og åpner ryggsekken til unggutten.

Opprørerne går sammen i lag om å tømme sekken for verdi, og forlater stedet.

Gutten forsøker å få tilbake tingene, men ender opp med å stå igjen alene og fortumlet.

Fenglene er fulle En rekke britiske medier beskriver situasjonen som en krig mellom britisk ungdomsopprørere og politiet, og sier at områdene opprørerne har lagt under seg, ligner de verste slagmarkene.

Følg med på dette kartet for å få full oversikt over hvor opprøret sprer seg.

Ifølge Sky News er fengslene i London nå fulle på grunn av det store antallet arrestasjoner, og de pågrepne må midlertidig sendes ut av byen.

Ødelagte nabolag På nettstedet Twitter florerer det av meldinger fra bekymrede engelskmenn, som opplever at nabolagene blir mer og mer ugjenkjennelige.

- Jeg ble sjokkert over å knuste glass overalt, klær ligge opprivd igjen, og menneskeavføring som er smørt utover gatene i  nabolaget mitt. Det er ekkelt og trist, skriver en twitter-bruker.

Det blir oppfordret på flere sosiale nettsteder om å begynne innsamlingsaksjon for de mange som nå er husløse etter ungdommen har tent fyr på husene deres.

Den tape generasjonen Rundt 450 mennesker har blitt arrestert etter opptøyene, som nå er inne i sin tredje natt, skriver BBC.  Det hevdes at det er britenes «tapte generasjon» som nå slåss i gatene.

Nå er 1700 ekstra politifolk utplassert i London, men politiet ser likevel ut til å slite med å håndtere de store folkemengdene.

I natt sto bygninger i brann i flere områder sør i London og 1700 ekstra politifolk ble satt inn for å få kontroll på situasjonen, men politiet skal likevel ha gitt opp flere steder.

Sprer seg konstant Opprøret som begynte i Tottenham, sprer seg nå konstant til å gjelde flere bydeler og byer i England. I natt plyndret ungdomsgjenger i bydelen Hackney i øst, i Clapham i sør, i Camden i nord og i Ealing vest i London.

Et helt kvartal sto i flammer i Croydon, noe som førte til at lokale innbyggere ble evakuert.

POLITIET SLITER: Selv om politiet har fått nye styrker, sliter de med å holde kontroll på opptøyene, som stadig sprer seg.Foto:AP Photo/Michael Lloyd/Bristol Evening Post/PA Wire.
POLITIET SLITER: Selv om politiet har fått nye styrker, sliter de med å holde kontroll på opptøyene, som stadig sprer seg.Foto:AP Photo/Michael Lloyd/Bristol Evening Post/PA Wire. Vis mer

I Birmingham er 87 personer arrestert etter at ungdommer knuste butikkvinduer og stjal varer.

Politiet i Bristol forsøkte å få kontroll på en gjeng som besto av 150 ungdommer, mens flere biler ble satt i brann i Liverpool i Nord-England mandag kveld.

- Uaksektabelt De første opptøyene brøt ut i forbindelse med at Mark Duggan en kjent kriminell, ble skutt og drept i Tottenham av London-politiet i forrige uke. Politiet etterforsker fortsatt dødsfallet, men mye tyder på at Duggan ble advart av politiet og at det var meningen å skadeskyte ham.

Det er delte meninger om hva som er de bakenforliggende årsakene, men flere har pekt på sosiale problemer og regjeringens økonomiske innstrammingstiltak.

Politiet og politikere har flere ganger understreket at plyndringen er uakseptabel, uansett hvilke grunner ungdommene måtte påberope seg.

SPARKER INN RUTER: Opprørere sparker inn vinduer på en gullsmed i Birmingham. Foto: EPA/David Jones.
SPARKER INN RUTER: Opprørere sparker inn vinduer på en gullsmed i Birmingham. Foto: EPA/David Jones. Vis mer