Opprørere stormet tv-stasjon i Pakistan

Nasjonal sending gikk i svart.

 GREIDE IKKE STOPPE OPPRØRERE:  Soldater holder vakt foran den nasjonale pakistanske kringkastingen PTV i Islamabad mandag. Opprørere kom seg gjennom sperringene og fikk stoppet sendingen. Foto: Aamir Qureshi, AFP/NTB Scanpix.
GREIDE IKKE STOPPE OPPRØRERE: Soldater holder vakt foran den nasjonale pakistanske kringkastingen PTV i Islamabad mandag. Opprørere kom seg gjennom sperringene og fikk stoppet sendingen. Foto: Aamir Qureshi, AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske sikkerhetsstyrker og paramilitære styrker fikk sikret hovedkvarteret til den nasjonale tv-stasjonen i hovedstaden Islamabad etter at demonstranter stormet bygningen og tok sendingen av lufta.

Sikkerhetsstyrkene tok seg inn i hovedkvarteret og fikk fjernet alle demonstrantene som hadde stormet bygningen mandag.

Demonstrantene som ledes av opposisjonslederen og tidligere cricketstjerne Imran Khan og den framstående religiøse lederen Mohammad Tahir ul-Qadri, har de siste ukene protestert mot statsminister Nawaz Sharif.

Protestene tiltok i helgen, da minst tre personer mistet livet og over 500 mennesker ble såret.

Brukte tåregass Mandag måtte pakistansk politi i tillegg bruke tåregass mot demonstranter i Islamabad for å avverge at opprørerne nådde statsministerens bolig. TV-bilder viser personer væpnet med trekjepper som løper i gatene og bruker bomullsskjerf for å dempe effekten av tåregassen.

Opprørerne slo med kjepper og kastet stein mot politiet samtidig som de rykket nærmere statsministerens offisielle residens.

Politiet svarte med å skyte tåregassgranater mot menneskemengden, men ellers skal de ha forholdt seg rolig for ikke å provosere fram flere blodige sammenstøt.

Det er foreløpig ikke kjent om Sharif befant seg inne i residensen.

Mistenker hæren Pakistan har de siste ukene vært preget av de mange demonstasjonene mot Sharif. Demonstranter beskylder statsministeren for korrupsjon og valgfusk og krever hans avgang. Men Sharif gjentok i helgen at han ikke akter å trekke seg.

Hærledelsen ba søndag partene om å forhandle om en fredelig løsning på konflikten.

 TÅREGASS:  En mopedist passerer et tåregassbelte i Islamabad mandag kveld. Foto: B.K. Bankash, AP/NTB Scanpix.
TÅREGASS: En mopedist passerer et tåregassbelte i Islamabad mandag kveld. Foto: B.K. Bankash, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Hæren mistenkes imidlertid å bruke demonstrasjonene for å styrke sin politiske stilling, og analytikere tror protestene er koordinert av hæren i et forsøk på å dominere sivile myndigheter.

USA ber om dialog USA ba mandag om at sidene i Pakistans politiske krise behersker seg. Talsperson Jen Psaki sier demonstranter har rett til fredelige demonstrasjoner, men at endring ikke kan tvinges gjennom med vold og ødeleggelse.

- Fredelige protester og ytringsfrihet er viktige aspekter i et demokrati. Vold og ødeleggelse av private og offentlige bygninger er ikke akseptable midler for å løse politisk uenighet, sier hun.

- Vi har overvåket demonstrasjonene i Islamabad, fortsetter Psaki og sier at USA ber om at krisen løses gjennom en fredelig dialog.

(NTB-Reuters).

 GAMMEL IDRETTSSTJERNE OG OPPOSISJONSPOLITIKER:  Cricket-legenden Imran Khan taler til tilhengere i Islamabad mandag kveld. Foto: Asif Hassan, AFP/NTB Scanpix.
GAMMEL IDRETTSSTJERNE OG OPPOSISJONSPOLITIKER: Cricket-legenden Imran Khan taler til tilhengere i Islamabad mandag kveld. Foto: Asif Hassan, AFP/NTB Scanpix. Vis mer