LAV VANNSTAND: Stengningen av dammen har sørget for mye lavere vannstand enn vanlig i store områder, og oversvømmelser i andre. Her prøver irakiske menn å få løs en båt som ble ført på grunn som følge av den lave vannstanden. Foto: AFP Photo/Mohammed Sawaf/NTB Scanpix
LAV VANNSTAND: Stengningen av dammen har sørget for mye lavere vannstand enn vanlig i store områder, og oversvømmelser i andre. Her prøver irakiske menn å få løs en båt som ble ført på grunn som følge av den lave vannstanden. Foto: AFP Photo/Mohammed Sawaf/NTB ScanpixVis mer

Opprørere tok kontroll over dam i Irak: oversvømmer et område og tørster et annet

Bruker vann som våpen for å holde grepet om Fallujah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørsgrupperingen ISIS (Den islamske stat i Irak og Syria) har begynt å bruke vann som våpen etter at de tok kontroll over en dam vest i landet, melder Reuters.

Dammen befinner seg rundt fem kilometer sør for Fallujah og distribuerer vann fra elva Eufrat til Anbar-provinsen.

Oversvømmer og tørster Siden opprørskrigerne tok kontroll over Fallujah i januar, har regjeringsstyrkene beleiret byen.

Opprørernes strategi er å bruke dammen for å oversvømme området rundt byen og dermed presse regjeringsstyrkene tilbake. Ved å gjøre dette sørger de også for å tørste områder sør i Irak.

- Å bruke vann som våpen for å gjøre folk tørste er en motbydelig forbrytelse, sier rådgiver Oun Dhiyab ved Iraks vanndepartement.

For en uke siden stengte opprørerne alle de 10 portene, noe som sørget for både oversvømmelser og redusert vannstand i Iraks sørlige provinser.

MOTBYDELIG: Iraks vannrådgiver kaller opprørernes handlinger for en motbydelig forbrytelse. Foto: AFP Photo/Ahmad Al-Rubaye/NTB Scanpix
MOTBYDELIG: Iraks vannrådgiver kaller opprørernes handlinger for en motbydelig forbrytelse. Foto: AFP Photo/Ahmad Al-Rubaye/NTB Scanpix Vis mer

- Stengningen av dammen og styring av Eufratelva kan få store konsekvenser, sier Dhiyab.

Sist torsdag åpnet opprørerne fem av portene for å lette på trykket i frykt for at strategien kan slå tilbake på dem selv ved å oversvømme Fallujah i seg selv.

Har forhindret styrkene Irakiske myndigheter melder at oversvømmelsene i området rundt Fallujah allerede har gjort at mange sivile har blitt tvunget på flykt.

Men militært sett ser det ut til at strategien fungerer, for sikkerhetsstyrkene bekrefter at oversvømmelsene i området har hindret styrkene fra å operere som vanlig.

Dette kan skape vanskeligheter for regjeringsstyrkene å forhindre at opprørerne nærmer seg hovedstaden Bagdad, rundt 70 km øst for Fallujah.

For ifølge nyhetsbyrået AFP har ISIS, også kalt ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten), åpnet en ny front i Bagdad-forstaden Abu Ghraib.

Ambisjoner om mer Offensiven i forstaden, med påfølgende kamper i Zoba og Zaidan i nærheten, så vel som et mislykket angrep på en militærleir i Yusifiyah, viser at ISIS har ambisjoner om mer.

KAN FÅ KONSEKVENSER: Irakiske myndigheter mener stengningen av dammen kan få alvorlige konsekvenser. Foto: AFP Photo/Mohammed Sawaf/NTB Scanpix
KAN FÅ KONSEKVENSER: Irakiske myndigheter mener stengningen av dammen kan få alvorlige konsekvenser. Foto: AFP Photo/Mohammed Sawaf/NTB Scanpix Vis mer

I forrige uke viste de sin styrke da de marsjerte sammen med flere titalls kjøretøyer gjennom Abu Ghraib i fullt dagslys. Abu Ghraib ligger bare 20 kilometer fra Bagdad.

En talsmann for den irakiske hæren sier at offensiven er et forsøk på å lette på hærens trykk på Fallujah, som regjeringsstyrkene til tross for den langvarige beleiringen ikke har greid å gjenerobre.

HAR KONTROLL: Væpnede opprørere har full kontroll på byen Fallujah i Irak, til tross for regjeringsstyrkenes lange beleiring. Foto: Reuters/NTB Scanpix
HAR KONTROLL: Væpnede opprørere har full kontroll på byen Fallujah i Irak, til tross for regjeringsstyrkenes lange beleiring. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer