Opprørere vil fjerne Kohl

BERLIN (Dagbladet): Blant tyske kristelig-demokrater truer åpen strid som kan ende med kravet om at Helmut Kohl blir byttet ut før høstens forbundsdagsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kohl har maksimalt to måneder på seg til å komme på offensiven etter helgas valgnederlag i Niedersachsen. Greier han ikke det, vil det komme høylytte krav om at han skal fjernes, melder fjernsynsstasjonen ZDF med kilder i det kristelig-demokratiske partiet CDU.

Mens CDU-tillitsmenn har fått munnkurv, kommer angrepene fra søsterpartiet CSU i Bayern. Delstatens statsminister Edmund Stoiber anklager Kohl for enorme taktiske bommerter da han gjorde Niedersachsen-valget til en test på forbundsdagsvalget.

- Nå handler det ikke lenger om å legemliggjøre kontinuitet, men om å spre oppbruddsstemning, sier Bayerns næringsminister Otto Wiesheu, med dårlig skjulte oppfordringer til å fjerne Kohl.

Spørsmålet er når en av Kohls egne partifeller i CDU kaster den første stein mot tungvekteren som har sittet i kanslerstolen i 16 år.
Sosialdemokratenes kanslerkandidat Gerhard Schröder sier til ZDF at han regner med at Kohl blir skiftet ut før valget 27. september.

CDUs parlamentariske leder Wolfgang Schäuble (55) er selvskreven etterfølger den dagen Kohl går.
Schäuble er langt mer populær blant velgerne, men Kohl tvang gjennom nominasjonen av seg i fjor.