298 DØDE: Prorussiske separatister fortsetter å skape problemer på krasjstedet øst i Ukraina. Nederland er rasende over meldinger om likskjending. Foto: AFP / ALEXANDER KHUDOTEPLY / NTB Scanpix
298 DØDE: Prorussiske separatister fortsetter å skape problemer på krasjstedet øst i Ukraina. Nederland er rasende over meldinger om likskjending. Foto: AFP / ALEXANDER KHUDOTEPLY / NTB ScanpixVis mer

Opprørerne anklages for å skjende lik

- Eksperter med «sterk russisk aksent» truer med å gjennomføre obduksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prorussiske separatister fortsetter å skape problemer på krasjstedet øst i Ukraina. Nederland er rasende over meldinger om likskjending.

Nederlands utenriksminister Frans Timmermans sier folk reagerer med sinne på rapportene fra Ukraina.

- Vi er sjokkerte etter nyhetene vi fikk i dag om at likene har blitt flyttet på, og at krasjstedet ikke er behandlet på skikkelig vis. Folk er rasende, uttalte Timmermans under et møte med Ukrainas president Petro Porosjenko i Kiev lørdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Hele 192 av de 298 menneskene som døde i krasjen, var nederlandske statsborgere.

- Når vi får bevisene, vil vi ikke stoppe før de skyldige er stilt til ansvar. Ikke bare de som trykket på avtrekkeren, men også de som gjorde det mulig, sier Timmermans.

Anklager Russland Ukrainske myndigheter anklager Russland for å hjelpe de prorussiske separatistene i området, som de mener skjøt ned passasjerflyet, med å ødelegge bevis på ulykkesstedet.

- Ukraina slår offisielt fast at terrorister, med russisk hjelp, prøver å ødelegge bevismateriale i en internasjonal forbrytelse. Ifølge vår informasjon har terroristene tatt 38 av de døde kroppene til et likhus i Donetsk, sier myndighetene i Kiev i en uttalelse lørdag, ifølge AFP.

Videre hevder de eksperter med «sterk russisk aksent» har truet med å gjennomføre egne obduksjoner av likene.

Ukrainske myndigheter hevder samtidig at de har «sterke beviser» for at russere bisto i betjeningen av rakettsystemet de mener skjøt ned flyet.

En rekke militæreksperter har uttalt at de tviler på at separatistene på egen hånd kunne håndtert et slikt system. Også USA mistenker russisk personell for å ha vært involvert.

VG-journalister truet Separatistene får også kritikk for å hindre ukrainske myndigheter fra å arbeide på stedet. Visestatsminister Vladimir Groisman sier eksperter fra Kiev bare får være på ulykkesstedet i 30 minutter av gangen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Lørdag opplevde også journalister hvordan opprørerne forsøker å holde kontroll på krasjstedet. VGs utsendte ble truet med våpen, og avisens fotograf ble slått i magen.

- Da vi kom til stedet, var det amper stemning her. De prorussiske opprørerne ville ha pressefolkene til å flytte på seg, sier VG-fotograf Kyrre Lien til NTB på telefon fra Ukraina.

- Jeg fotograferte en som satt og røyket. Han ga ingen tegn til at han ikke ville bli tatt bilde av. Da var det en som kom og slo meg i magen fra siden. Det var nok en hardhendt påminnelse om hvem som var i kontroll her, sier han.

En av opprørslederne på stedet truet så journalistene med et maskingevær.

Opprørerne har kontroll Hjelpearbeidere fra Ukrainas beredskapsdepartement hadde lørdag formiddag undersøkt 18 av totalt 25 kvadratkilometer og funnet 186 av likene.

- Opprørerne tillater etterforskerne å jobbe, men lar dem ikke ta det de finner ut fra området. Opprørerne har tatt bort alt som er blitt funnet, sier talsmann for ukrainske sikkerhetsmyndigheter, Andrij Lysenko.

Fredag meldte observatører for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at separatister nektet dem å arbeide på stedet der det malaysiske flyet styrtet dagen i forveien.

Lørdag kom det derimot rapporter om at observatørene fikk tilgang til deler av krasjområdet.

Brende provosert Det er nå avgjørende at OSSEs observatører får fri tilgang, og at området blir sikret, mener utenriksminister Børge Brende (H).

Han snakket lørdag kveld med USAs utenriksminister John Kerry per telefon om saken og sier han er rystet over informasjonen som er kommet fram i mediene om hvordan omkomne er blitt behandlet.

Det er lovløse tilstander som nå hersker i det østlige Ukraina, advarer Brende.

- Helt grunnleggende verdier og respekten for de døde er blitt krenket. Det har skapt enormt sterke følelser i Nederland, Malaysia og andre land hvor det er mange pårørende, sier han.

(NTB)