ÅPNER FOR AT HAN FÅR BLI: En talsmann for opprørerne i Libya sier at Muammar Gaddafi kan få bli i landet, om han slår seg ned i en avsidesliggende oase. Foto: Reuters/Max Rossi/Scanpix
ÅPNER FOR AT HAN FÅR BLI: En talsmann for opprørerne i Libya sier at Muammar Gaddafi kan få bli i landet, om han slår seg ned i en avsidesliggende oase. Foto: Reuters/Max Rossi/ScanpixVis mer

Opprørerne åpner for å la Kadhafi bli i Libya

Samtidig avgjør Den internasjonale straffedomstolen om det skal utstedes arrestordre på Libyas leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktoratet ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har bedt domstolen utstede arrestordre både på Kadhafi selv, sønnen Seif al-Islam og den libyske etterretningssjefen Abdullah al-Senussi. Alle anklages de for forbrytelser mot menneskeheten.

ICC-anklager Luis Moreno-Ocampo åpnet sak mot den libyske lederen 3. mars i år, med henvisning til at han personlig skal ha beordret angrep mot ubevæpnede sivile og rådført seg med sønnen og Senussi.

Avgjøres mandag Mandag skal det holdes en åpen høring i saken, der det vil bli tatt stilling til om det skal utstedes arrestordre.

- Vi arbeider ut fra en antakelse om at han vil bli arrestert av sitt eget folk, av medlemmer av sitt eget regime og ikke nødvendigvis av opprørerne i det nasjonale overgangsrådet, sa Moreno-Ocampo tidligere i måneden.

Libyas viseutenriksminister Khaled Kaaim har avvist trusselen fra ICC og påpekt at regimet i Tripoli i likhet med mange andre land ikke har sluttet seg til domstolen og derfor heller ikke kommer til å følge opp en eventuell arrestordre.

Moreno-Ocampo hevder derimot at Libya er pålagt å rette seg etter domstolens eventuelle arrestordre, med henvisning til resolusjonen som ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd i februar.

Via mellommenn Samtidig med at ICC vurderer å utstede arrestordre mot Gaddafi, bekrefter talsmenn for opprørerne at de er i kontakt med regimet i Tripoli og at de åpner for å la Muammar Kadhafi bli værende i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, det er kontakt via mellommenn, men forhandlingene skjer aldri direkte. De finner noen ganger sted i Sør-Afrika, noen ganger i Paris hvor Kadhafi nylig sendte en utsending for å snakke med oss, sier Mahmud Shammam.

Shammam, som er talsmann for det nasjonale overgangsrådet, bekrefter videre at opprørerne kan være villige til å la Muammar Kadhafi bli værende i Libya, dersom han gir fra seg makten.

Libysk oase - Betingelsene våre er de samme. Det er totalt utelukket at Gaddafi eller medlemmer av familien hans får ta del i en framtidig regjering. Vi diskuterer nå en mekanisme for Gaddafis avgang, sier Shammam til den franske avisen Le Figaro.

- Han bør akseptere at han må gå av, eller i det minste at han må trekke seg tilbake til en isolert del av Libya. Vi ser ingen problemer med at han slår seg ned i en libysk oase under internasjonalt oppsyn, legger han til.

Benekter Talsmenn for de libyske opprørerne har tidligere slått fast at Kadhafi må forlate Libya for at det skal bli fred i landet.

Overgangsrådets viseformann Abdel Hafiz Ghoga benektet torsdag at det finner sted direkte eller indirekte samtaler med regimet.

- Det er ingen kontakt, verken direkte eller indirekte med Gaddafi-regimet, sa han i den opprørskontrollerte byen Benghazi.

(NTB)