- Opprørerne er i kaos og deserterer

Ukraina forbereder det endelige slaget om millionbyen Donetsk.

ANGST : Mennesker i Donetsk søker tilflukt i en bomberom.  AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF Scanpix
ANGST : Mennesker i Donetsk søker tilflukt i en bomberom. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har hatt en rekke framgangsrike offensive operasjoner, og har forsterket vår omringelse av Donetsk. Opprørerne er i kaos og panikk. Det er mange tilfeller av desertering blant terroristene, sier talsmann for den ukrainske hæren Andryi Lysenko, ifølge Reuters. Granatene fortsatte å hagle over Donetsk på mandag.

Kontroll av land Den ukrainske regjeringen avviser alle forslag om våpenhvile. Før helga byttet de pro-russiske lederne i Øst-Ukraina ut sin «statsminister». I helga sa den selvutnevnte statsministeren for opprørern Alexander Borodai at han hadde gjort sin jobb og at han trakk seg til fordel for en av sine kommandanter, Alexander Zakharshenko. Umiddelbart etterpå kom forslaget fra separatistene om våpenhvile. Nå sier ukrainske myndigheter at de bare vil akseptere en våpenhvile etter at de hvite flaggene heises av opprørerne.

Men Krigen i Øst-Ukraina har for lenge side blitt en krig om posisjoner før den uunngåelige avtalen om våpenhvile. For Ukraina gjelder det å kontrollere mest mulig land før en avtale om våpenhvile kan undertegnes. Der er kontroll over millionbyen Donetsk helt avgjørende.

«Forsvarsministeren» klager Samtidig kommer den mest kompromissløse av opprørerne, den voldelige, romantiske, russiske nasjonalisten, Igor Girkin, som har tatt krigernavnet Igor Strelkov - skytteren - med negative meldinger på sosiale medier. Da han flyktet fra det mest voldelige av frontavsnittene i  den ukrainake borgerkriden, Slavjansk, i slutten av juni, beskyldte han den russiske presidenten Vladimir Putin for å ha forrådt opprørerne. Nå klager han på kampmoralen blant opprørerne. Han er opprørernes «forsvarsminister».

- Kosakkene holder på sin tradisjon, og flykter. De venter på nye store framskritt. Den strålende måten Donetsk-kosakkene slåss på har ført til store gjennombrudd, som overgivelsen av Krasnij Kyman på en dag, overgivelsen uten kamp av Poposna, og overgivelsen av Demaltseve, skriver Strelkov ironosk på den russiske varianten av Facebook, Vkontaktne.

Det var dette som førte til at Donetsk nå er skilt fra det øvrige opprørskontrollerte området, og som gjør at den ukrainske hæren trolig kan sette inn et avgjørende slag i millionbyen Donetsk, der opprørerne ifølge regjeringen deserterer, og har skiftet ut sin tidligere leder, den russiske statsborgerenAlexander Borodai.