SKUFFET: Svatlana Petrova (t.v) og venninna er skuffet over manglende støtte fra Russlands president Vladimir Putin. - Nå må vi klare oss selv, sier hun. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SKUFFET: Svatlana Petrova (t.v) og venninna er skuffet over manglende støtte fra Russlands president Vladimir Putin. - Nå må vi klare oss selv, sier hun. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

Opprørerne føler seg sveket av Putin

Onsdag følte mange av de separatistiske opprørerne i Øst-Ukraina seg sveket av sin fars-figur, Vladimir Putin. I går trosset de ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DONETSK (Dagbladet): Onsdag ba Putin opprørerne i øst om å utsette sin planlagte folkeavstemning søndag, om løsrivelse fra Ukraina. Men til tross for at mange av opprørerne føler at Putin er en slags garantist for at deres opprør ikke skal ende i ulykke og nederlag, bestemte de seg likevel for å gjennomføre folkeavstemningen som planlagt.

Borgerkrig?
- Borgerkrigen har allerede startet. Folkeavstemningen kan få en slutt på den, og være starten på en politisk prosess, sier lederen for opprøret i Donetsk, Denis Pushilin.

Med å distansere seg fra opprørerne kan Putin kalkulere med ikke å få ytterligere vestlige sanksjoner kastet over seg.

Men for den ukrainske regjeringen er det folkeavstemningen som er problemet, og frykten er at det er gjennomføringen av folkeavstemningen som kan føre til borgerkrig. En meningsmåling offentliggjort idag fra det amerikanske PEW research center viser nemlig at hele 70 prosent av befolkningen i Øst-Ukraina ikke vil ha en deling av landet, mens bare 18 prosent vil ha det. For hele landet er tallene 77 prosent for dagens grense, mens 14 prosent vil at landet deles. I Vest-Ukraina er oppslutningen om at dagens grenser skal gjelde overveldende.

Skuffet over Putin
Mest oppsiktsvekkende er likevet at 58 prosent av ukrainerne i øst mener at Russland har en dårlig inflytelse på Ukraina, mens 26 prosent mener Russland har en god innflytelse.

Men det gjør ikke inntrykk på Svatlana Petrova, som står utenfor regjeringsbygget i Pusjkin-gata i Donetsk, et av byggene som er okkupert av væpnet pro-russiske opprørere. Hun  er en av få som åpent kritiserer Putin for ikke å støtte opprørerne i en kritisk tid for dem.

- Vi hadde et håp om hjelp fra Putin. Nå er det håpet mindre. Nå må vi klare oss selv, sier hun.

- Vi kan ikke bo i et bandittland med en fascistisk regjering. Se hva som skjedde i Odessa, sier hun, og tenker på massakeren fredag, der mer enn 40 motstandere av de nye makthaverne i Kiev ble drept, etter at de var jaget inn i byens fagforeningshus, som ble satt fyr på.

- Antirussisk psykose
Det 11 etasjer høye, og mer enn 100 meter brede regjeringsbygget, er befolket av pro-russiske aktivister i uniformer som er væpnet med alt fra automatvåpen til hagle. Inne er mye av inventaret ødelagt, og Dagbladet måtte tidligere idag vente i tre timer på å få sin akkreditering fra de nye, selvutnevnte myndighetene i Donetsk.

Idet Dagbladet forlater opprørernes hovedkvarter holder en kvinne en oppildnende tale til de kun ti-talls frammøtte:

- De nye makthaverne i Kiev har skapt en antirussisk psykose, sier hun. Sånn er den uforsonlige holdningen blant opprørerne.

Men to viktige grupper i Donetsk, og det andre opprørsfylket, Luhansk, vil ikke støtte det pro-russiske opprøret i øst. Det er de rike, lokale oligarkene, og de potensielt mektige gruvearbeiderne.

- Det er ingen gruvearbeidere blant opprørerne, sier Aleksej, som går av vakt i kullgruva Zasjadko, ennå med svarte ringer rundt øynene, etter at ettermiddagsskiftet er over i tre tida.