Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørerne gjorde panikk-retrett etter kraftig angrep

Kampen om Kadhafis fødeby hardner til. Norske fly var på bombetokt over Libya i natt, men slapp ingen bomber.

UNDER ANGREP: Opprørerne går i dekning under rakettangrep fra Kadhafi-lojale styrker nær Bin Jawad. Foto: Reuters/Youssef Boudlal/Scanpix
UNDER ANGREP: Opprørerne går i dekning under rakettangrep fra Kadhafi-lojale styrker nær Bin Jawad. Foto: Reuters/Youssef Boudlal/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHANIA (Dagbladet): Norske fly var på bombetokt over Libya i natt, men slapp ingen bomber, opplyser major Eystein Kvarving til Dagbladet. Det kan etter det Dagbladet forstår innebære at at sivile kan ha vært i området rundt et eventuelt mål.

- Det var et luft-til-bakke-oppdrag tilsvarende de vi har vært på tidligere. Jeg vil ikke si noe om flyene er på vingene nå, sier Kvarving.

Presset tilbake Muammar Kadhafis styrker har intensivert angrepene mot opprørerne og har presset dem så langt tilbake som Bin Jawad, melder BBC.

Opprørerne har på rekordtid gjort framgang vestover mot Tripoli, og tatt over kontrollen av viktige byer som Ras Lanuf, Brega og Bin Jawad. Opprørerne har fått stor hjelp fra den internasjonale koalisjonen som angriper Kadhafis styrker og militære utstyr fra lufta.

De norske F16-flyene har tidligere blant annet bombet flere stridsvogner, artillerienheter, mobile rakettramper og en flybase.

Beskutt av innbyggere Men opprørerne møtte på stor motstand da de i går forsøkte å ta kontrollen over Kadhafis fødeby Sirte, etter at koalisjonen søndag kveld begynte å bombe byen. Opprørerne ble først presset tilbake til småbyen Nofilia, som ligger mellom Bin Jawad og Sirte.

Opprørsstyrkene har ligget i åpen ørken bak sanddyner og skutt mot Kadhafis styrker, men gjorde en panikkartet og kaotisk tilbaketrekning til Bin Jawad i dag, melder Reuters.

- Dette er en problemvei. I går ble vi angrepet av Kadhafi, så vi måtte trekke oss tilbake, sier Hamad al-Awani (28), som leder opprørerne.

PANIKKARTET: Libyske opprørere flykter fra rakettangrep fra Kadhafis styrker på frontlinja ved Bin Jawad 150 km øst for oberstens fødeby Sirte. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/Scanpix
PANIKKARTET: Libyske opprørere flykter fra rakettangrep fra Kadhafis styrker på frontlinja ved Bin Jawad 150 km øst for oberstens fødeby Sirte. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/Scanpix Vis mer

I tillegg til at opprørsstyrkene blir angrepet av Kadhafis styrker med maskingevær, raketter og stridsvogner, har også noen innbyggerne langs veien til Sirte skutt på dem fra sine hus.

Dagens tilbaketrekning viser at de frivillige opprørerne mangler evne til å stå i mot Kadhafis tunge våpen uten omfattende hjelp utenfra.

- Sverige vil bidra I dag gikk den svenske regjeringen inn for å sende åtte svenske JAS Gripen-jagerfly, i tillegg til et Hercules-fly og overvåkningsfly til den internasjonale styrken, melder Svenska Dagbladet.

Oppdraget vil være den første internasjonale innsatsen for svenske jagerfly på 50 år. Svenske Hercules-fly har tidligere deltatt i operasjonen i Afghanistan. Ifølge SVT står seks fly med flygere klare i Ronneby til å slutte seg til NATO-innsatsen umiddelbart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media