Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørerne hevder å ha skutt ned jagerfly i Syria

Syriske opprørere sier at de har skutt ned et av regimets jagerfly nær Idlib, nordvest i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørerne i Martyr-brigaden hevder i en uttalelse at flyet ble skutt ned i nærheten av byen al-Thayabiya i fylket Idlib, hvor motstanden mot regimet til president Bashar al-Assad er sterk. Det er snakk om et jagerfly, men det er uklart hiklken type det dreier seg om.

I et videoklipp som ble vist på fjernsynskanalen Al Arabiya kan man se røyk på himmelen og en pilot som angivelig skyter seg ut av flyet i fallskjerm. Et stridshelikopter sirklet i området for å lete etter flygeren.

Hvis opplysningene stemmer, er det en markant framskritt for opprørerne, som til stadighet har påpekt at regimets luftherredømme skaper store vansker og påfører dem omfattende tap.

Mandag hevdet opprørerne at de skjøt ned et helikopter i hovedstaden Damaskus. Myndighetene bekreftet at helikoptret gikk i bakken, men nevnte ikke opprørerne.

Ødelegger fly og helikoptre Opprørerne har gått til angrep på flere militærflyplasser de siste dagene og opplyste torsdag at de har ødelagt flere helikoptre og jagerfly. I separate angrep på flyplassene Taftanaz og Abu al-Zouhour i fylket Idlib skal flere enn seks jagerfly og minst fem helikoptre ha blitt ødelagt.

Regjeringsstyrker bombarderte området rundt flyplassene torsdag, ifølge aktivistgruppa Syrias Observatorium for Menneskerettigheter, som holder til i London.

I et intervju med den regime-vennlige TV-kanalen al-Duniya onsdag sa president Assad at hans styrker trenger mer tid for å slå ned opprøret.

«Krigsforbrytelser» Menneskerettsgruppa Human Rights Watch (HRW) slår samtidig fast at regimets angrep på bakerier i fylket Aleppo er for krigsforbrytelser å regne. Ifølge HRW har regimet bombet og beskutt minst ti bakerier i fylket i løpet av de tre siste ukene.

- Angrepene er hensynsløse og følger et mønster som tyder på at regimet har hatt sivile som mål. Det er krigsforbrytelser å angripe sivile, heter det fra HRW.

Ei rekke sivile er blitt drept eller lemlestet i angrepene på bakeriene, opplyser HRW, som har etterforskere på bakken i området rundt Aleppo. De har besøkt seks av de aktuelle bakeriene og intervjuet øyenvitner.

«Ikke tilfeldige» Et av de blodigste angrepene var rettet mot en brødkø i bydelen Qadi Askar i Aleppo 16. august. 60 personer ble drept og flere enn 70 såret, ifølge lokale sjukehusregistre.

- Hver dag stiller innbyggerne i Aleppo seg i kø for å skaffe brød til familien. Mange av dem blir rammet av splinter fra bomber og granater, sier nordmannen Ole Solvang til nyhetsbyrået AFP.

Solvang er etterforsker for HRW og kom nylig tilbake fra Syria.

- Det er ikke tilfeldig at ti bakerier er angrepet. Regimet tar ikke hensyn til sivile, det er heller sterke indikasjoner på at sivile i stedet er mål, slår Solvang fast.

Matmangel i flyktningleir Flyktningstrømmen fra Syria ser ikke ut til å avta, og Redd Barna forteller nå at forsyningene i leirene i nabolandene er i ferd med å ta slutt.

Zaatari-leiren like over grensa til Jordan er overfylt av desperate mennesker, som nå mangler de mest grunnleggende tjenester som mat og helsestell, advarer hjelpeorganisasjonen, som ber om mer penger.

Leiren ble bygget i forrige måned og er beregnet på 500 personer, men huser nå nesten 20 000 mennesker. Rundt 3 300 nye flyktninger ankommer daglig.

FN regnet tidligere med at rundt 200 000 vil ha flyktet fra Syria innen utgangen av året, men antall flyktninger har allerede passert dette tallet.

(NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media