Opprørerne i Ukraina vinner flere byer

Gateslag i flere byer siste døgnet. Se interaktiv grafikk over alle stedene og bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstranter har regelrett kastet makthaverne ut av kontorene sine i flere vestukrainske byer det siste døgnet. Andre steder er det gatekamper mellom store menneskemengder som samlet seg utenfor regionale myndigheters hovedkvarter og det lokale politiet.

I Kiev har president Viktor Janukovitsj hatt demonstrantene under fra Euromaidan på trappa med krav om at han går av i tre måneder. Stadige politiske manøvre har mislykkes. De siste døgnene har politivold og drap på demonstranter gjort presset større enn noen gang. 

HOLDER UT I KULDA: Demonstranter i en rekke ukrainske byer trosser kulda for å vise sin avsky mot regimet. Her er en mann i bar overkropp i flere kuldegrader i Kiev som viser seg fram for en gruppe politifolk som har sperret av veien til regjeringskvartalet i byen. Foto: SERGEI SUPINSKY/ AFP
HOLDER UT I KULDA: Demonstranter i en rekke ukrainske byer trosser kulda for å vise sin avsky mot regimet. Her er en mann i bar overkropp i flere kuldegrader i Kiev som viser seg fram for en gruppe politifolk som har sperret av veien til regjeringskvartalet i byen. Foto: SERGEI SUPINSKY/ AFP Vis mer

Kiev sentrum er dekket av røykskyer og brostein. Nå Janukovitsj han være i ferd med å miste kontrollen i halve Ukraina.

I kartet over kan du klikke deg gjennom de ukrainske fylkene (kalt «oblast» på ukrainsk) sine hovedsteder å se status og bilder.

Politiet gir seg I den vestukrainske «hovedstaden» Lviv skal det lokale sikkerhetspolitiet Berkut ha oppløst seg selv, og alle skal kollektivt ha sagt opp sine stillinger.

BRED OPPOSISJON: I opposisjonen finnes aksjonister i alle aldre. Her slår en eldre kvinne en opprørspolitimann som har anholdt en ung mann under gatekampene utenfor Dynamo stadion. Foto: ANATOLIY STEPANOV/AFP
BRED OPPOSISJON: I opposisjonen finnes aksjonister i alle aldre. Her slår en eldre kvinne en opprørspolitimann som har anholdt en ung mann under gatekampene utenfor Dynamo stadion. Foto: ANATOLIY STEPANOV/AFP Vis mer

Dette skjedde etter at demonstranter på torsdag tok seg inn i guvernørens administrasjonbygg og tvang guvernøren, som er sentralregjeringens representant, til å skrive sitt oppsigelsesbrev.

Nå har demonstranter barrikadert seg og gjort om bygget til et festningsverk for å sikre at ingen kommer inn. (For å se bilder kan man se på Lviv i grafikken over.)

I følgende byer og regioner har demonstranter tatt makten eller gjort forsøk på dette, ifølge meldinger fra ukrainske og russiske nyhetsbyråer:

• Tsjerkasy
• Rivne
• Lviv
• Ternopil
• Ivano-Frankivsk
• Tsjernivtsi
• Khmelnytskyj.

UKRAINSKE KOSAKKER KORSER SEG: Ukrainske kosakker som deltar i demonstrasjonene på Maidan-plass korser seg sammen med prester. Bildet er tatt rett før de skal starte vakthold på plassen. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP
UKRAINSKE KOSAKKER KORSER SEG: Ukrainske kosakker som deltar i demonstrasjonene på Maidan-plass korser seg sammen med prester. Bildet er tatt rett før de skal starte vakthold på plassen. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP Vis mer

I følgende byer er det gatekamper mellom demonstranter som vil kaste regionale og lokale myndigheter og politi:

• Zjytomyr
• Kiev
• Vinnytsia
• Volyn
• Sumy
• Mykolajiv
• Kirovograd
• Odessa
• Zakarpattjia.
President Janukovitsj lovte i går å bytte ut regjeringen i den ekstraordinære sesjonen i parlamentet som skal avholdes tirsdag.

Truer demonstranter Men samtidig som han kom med sin hittil største innrømmelse i denne dramatiske krisa i Ukraina, fortsatte Janukovitsj å true sine motstandere.

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å stanse denne konflikten, å stanse volden og gjenopprette orden. Hvis vi klarer å stanse de radikale på en minnelig måte, så vil vi gjøre det på en minnelig måte. Hvis ikke vil vi bruke alle lovlige metoder som Ukrainas lover åpner for, sa Janukovitsj til en gruppe prester, ifølge Kyiv Post.

Det betyr blant annet å bruke de nye rigorøse lovene som er skreddersydd for å slå ned på demonstrasjoner som han fikk vedtatt i forrige uke, og som er grunnen til de voldsomme protestene mot ham som nå sprer seg som gressbrann i landet.