Opprørerne innfører dødsstraff for desertører

Det hardner til ved fronten i Øst-Ukraina.

TØFFE TILTAK: Den nye lederen for opprørerne i Donetsk Alexander Zakharshenko.  (AP Photo/Max Vetrov) Scanpix
TØFFE TILTAK: Den nye lederen for opprørerne i Donetsk Alexander Zakharshenko. (AP Photo/Max Vetrov) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militærdomstoler med «rett» til å idømme dødsstraff er uttrykk for økt press på grunn av den ukrainske militære framrykkingen i den delen av Donetsk fylke som opprørerne kontrollerer. Den selvutnevnte «regjeringen» i Donetsk erklærte i går at dødsstraff kan brukes i tilfeller av forræderi, spionasje, attentatforsøk mot opprørernes ledere, og sabotasje.

- Ikke hevn På opprørernes hjemmeside slås det fast at også mindre kriminelle handlinger vil bli straffet hardt.

- Å innføre dødsstraff er ikke hevn. Det er den høyeste graden av sosial beskyttelse, sier en av opprørernes ledere, Vladimir Antyufejev, ifølge Moscow Times.

«Folkerepublikken Donetsk» vil følge den russiske straffeloven, sier opprørerne. Den tillater dødsstraff, men på grunn av Russlands medlemskap i Europarådet praktiseres det ikke i landet.

Ukrainske styrker fortsetter sin framrykking, og i dag er det kamper i byen Ilovaisk, øst for millionbyen Donetsk. Byen skal være avstengt. Kampene er en del av strategien med å isolere opprørerne i Donetsk fra resten av det opprørskontrollerte området. Det vil gjøre opprørernes strategiske situasjon enda vanskeligere, og nervøsiteten enda større.

Ukrainske militære meldte i forrige uke om mange opprørere som deserterte da den ukrainske hæren angrep.

Historien om Strelkov Dødsstraff er ikke noe nytt i «Folkerepublikken Donetsk». I juni ble det kjent at republikkens «forsvarsminister», Iror Girkin, som har tatt krigernavnet «Strelkov» («Skytteren»), hadde vært med på å dømme en mann til døden for å ha stjålet noen skjorter. Ved siden av å bli henrettet for en ubetydelig forbrytelse, var det spesielle med saken at skjortetyven ble dømt etter Stalins unntakslov fra den tyske invasjonen av Sovjetunionen i 1941. Det skjedde i byen Slavjansk, som Strelkov kontrollerte med jernhånd, og hvor han tok OSSE-observatører og journalister som gisler.

Strelkov, som er russisk statsborger og en nasjonalistisk krigsromantiker med en fetisj for militære uniformer, har forsvunnet fra slagmarken i Øst-Ukraina. En teori er han han ble presset ut fordi russerne truet med å stanse sin støtte til opprøret hvis en eksentriker som Strelkov ikke forsvant.

I formiddag ble Strelkov tildelt en medalje fra «Folkerepublikken Donetsk» for sin innsats.