Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørerne må trekke seg tilbake i Aleppo

Opprørerne trekker seg ut av den viktige bydelen Salaheddine i Aleppo, mens syriske regjeringsstyrker har rykket inn med stridsvogner.

GATEKAMPER:En væpnet opprører fyrer av under skuddveksling med regjeringsstyrkene i bydelen Salaheddine i Aleppo.  Foto: REUTERS / Scanpix / Goran Tomasevic
GATEKAMPER:En væpnet opprører fyrer av under skuddveksling med regjeringsstyrkene i bydelen Salaheddine i Aleppo. Foto: REUTERS / Scanpix / Goran Tomasevic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har trukket oss tilbake, kom deg ut herfra, ropte en enslig opprørskriger til journalister fra nyhetsbyrået Reuters da de ankom bydelen onsdag morgen.

Like etter brøt det ut kraftige kamper mellom regimestyrker og opprørere som var igjen, melder Reuters. Men det foreligger ulike opplysninger om opprørerne har gitt opp hele bydelen og trukket seg ut, eller om de fremdeles holder stand noen steder.

Harde kamper
Regjeringsstyrkenes framrykking er øyensynlig det viktigste bakkeangrepet i Aleppo siden opprørerne for tre uker tilbake tok over en bue av byen fra sørøst til nordvest. Syrias Observatorium for Menneskerrettigheter i London sier det er de hardeste kampene i byen så langt.

Joma Abu Ahmed, en av opprørerne, sa til Reuters at opprørerne har falt tilbake til den nærliggende bydelen Saif al-Dawla. Den er nå under angrep fra stridsvogner inne i  Salaheddine og fra krigsfly.

Uklar stilling
- Vi har ikke trukket oss tilbake, våre folk er der fremdeles og situasjonen er til vår fordel. Vi har bare forlatt en bygning som vi hadde i ei av gatene, men det er ikke sånn at vi trekker oss tilbake, sier Abu Firas, fra Syrias Frie Hær (SFH), til Reuters.

Fjernsynsstasjonen Al-Jazeera melder at regjeringsstyrkene førsøker å innta ei hovedferdsåre som går hjennom bydelen. Den syriske sikkerhetstjenesten sier til den libanesiske fjernsynskanalen Al-Manar at syriske styrker nå kontrollerer Salaheddine. En offiser i den samme tjenesten sier til AFP at regjeringssoldatene begynte et bakkeangrep for å dele bydelen i to.

- Det vil ikke ta lang tid å innta bydelen, uansett om noen lommer med motstand vil være igjen, sa den samme ikke navngitte offiseren til AFP.

Gerilja
I krigens virvar vil det alltid være motstridende påstander. Men det synes klart at opprørerne trekker seg tilbake for overmektige regjeringsstyrker. Dette er imidlertid i tråd med den gerilja-taktikken som opprørerne i det siste har gått over til. De sprer seg og trekker seg tilbake i stedet for å kjempe til de blir knust.

Opprørerne og regjeringsstyrkene kjemper i øyeblikket en krig som ingen av dem kan vinne med det første. Opprørerne i Aleppo har hatt mindre og mindre ammunisjon igjen etterhvert som regjeringsstyrkene har omringet dem i Salaheddine. Regjeringsstyrkene har fått forsterkninger i Aleppo, etter å ha ryddet mesteparten av hovedstaden Damaskus for opprørere. Begge steder har opprørerne trukket seg tilbake og omgruppert seg når fienden ble for sterk. Men de dukker etterpå alltid opp på et nytt sted.

Stridsvogner
Stridsvogner har i dag onsdag gått inn i Salaheddine, mens skarpskyttere har inntatt hustakene under dekke av kraftig bombing. Fra takene søker de å hindre opprørerne i å bevege seg. Det er deres typiske taktikk for å «rense» bydeler for opprørere.

Tawheed-brigaden, som opprørerne har dannet for å kjempe i Aleppo, hevder å ha slått tilbake regjeringsstyrkene, da de forsøkte å storme bydelen.

«I går var vi i stand til å ødelegge fire stridsvogner og et MIG jagerfly nær Aleppo Internasjonale Lufthavn», hevdet brigadens feltkommandant, Abdulkader Saleh, i en uttalense gjennom e-post.

Revolusjonsgardister
Irans utenriksminister, Ali Akbar Salehi, innrømmer at ei gruppe på 48 iranere som opprørerne har tatt til fange, inneholder flere tidligere medlemmer av Revolusjonsgarden i Iran. Men de har ikke lenger noen militær rolle, og de var i Damaskus som pilegrimer da de ble tatt til fange søndag, sier han. Iran har bedt FN om hjelp til å få dem løslatt.

Opprørerne har anklaget dem for å utføre «rekognoseringsoppdrag» for regjeringsstyrkene. I en video sier en av opprørernes kommandanter at tre av fangene ble drept under et kraftig bomberegn fra regjeringsstyrkene.

SØKER DEKNING:En opprører løper i dekning for kampene i Salaheddine i Aleppo.  Foto: REUTERS / Scanpix / Goran Tomasevic
SØKER DEKNING:En opprører løper i dekning for kampene i Salaheddine i Aleppo. Foto: REUTERS / Scanpix / Goran Tomasevic Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media