Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørerne møter motstand i kampen om Kadhafis fødeby

Norske fly deltok i operasjoner i Libya i natt.

HARD KAMP: Her kommer opprørere seg unna etter at de ble utsatt for et bakholdsangrep av Kadhafi-lojale styrker 120 km øst for Sirte. Foto: Reuters/Finbarr O'Reilly/Scanpix
HARD KAMP: Her kommer opprørere seg unna etter at de ble utsatt for et bakholdsangrep av Kadhafi-lojale styrker 120 km øst for Sirte. Foto: Reuters/Finbarr O'Reilly/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHANIA (Dagbladet): Jagerfly startet i går kveld bombingen av oberst Muammar Kadhafis fødeby Sirte, som ligger rundt 450 km øst for hovedstaden Tripoli. De ble også hørt ni kraftige eksplosjoner i tidsrommet tidlig i dag, melder nyhetsbyrået AFP.

Major Eystein Kvarving sier til Dagbladet på Kreta at de norske F16-flyene deltok i operasjoner og slapp bomber i Liya i natt, men vil ikke gå inn på hvor i Libya de norske styrkene har vært involvert.

KJEMPER OM DENNE BYEN: Dette luftbildet viser skyer over kystbyen Sirtes flyplass. Sirte er også fødebyen til Libyas leder Muammar Kadhafi, og byen opprørerne kjemper om. De internasjonale styrkene startet i går kveld bombingen av byen. Arkivfoto: AP Photo/Amr Nabil/Scanpix
KJEMPER OM DENNE BYEN: Dette luftbildet viser skyer over kystbyen Sirtes flyplass. Sirte er også fødebyen til Libyas leder Muammar Kadhafi, og byen opprørerne kjemper om. De internasjonale styrkene startet i går kveld bombingen av byen. Arkivfoto: AP Photo/Amr Nabil/Scanpix Vis mer

Allerede i morgentimene i dag hevdet opprørerne å ha tatt over Sirte, men ifølge en Reuters-reporter på plass i byen er det ikke er noe som tyder på at opprørerne kontrollerer byen ennå.

Reuters melder at en konvoi med 20 militære kjøretøy forlot byen og kjørte i retning Tripoli. Flere av de militære kjøretøyene hadde påmontert luftvernsraketter. I samme konvoi kjørte familier i et titalls sivile biler som flyktet fra byen.

Ønsker å erobre Sirte - Vi ønsker å dra til Sirte i dag. Jeg vet ikke om de tvil skje, sier Marjai Agouri (25) til Reuters i byen Bin Jawad, rundt 140 km øst for Sirte. Opprørerne tok i går over Bin Jawad etter at de hadde tatt over den viktige oljebyen Ras Lanuf og Brega.

MØTER MOTSTAND: De libyske opprørerne møter motstand i kampen om Muammar Kadhafis fødeby Sirte rundt 450 km øst for hovedstaden Tripoli. Her kjemper opprørerne på frontlinjen øst for Bin Jawad mens raketter fra Kadhafis lojale styrker skytes mot dem. Foto: AFP Photo/Aris Messinis/Scanpix
MØTER MOTSTAND: De libyske opprørerne møter motstand i kampen om Muammar Kadhafis fødeby Sirte rundt 450 km øst for hovedstaden Tripoli. Her kjemper opprørerne på frontlinjen øst for Bin Jawad mens raketter fra Kadhafis lojale styrker skytes mot dem. Foto: AFP Photo/Aris Messinis/Scanpix Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AFP har opprørerne de siste to dagene brukt kort tid på å ta seg mot Sirte, men at de kom under ild fra Kadhafi-lojale styrker på veien mellom Bin Jawad og Sirte.

Symbolsk effekt Sirte knytter den vestlige delen av Libya med øst og huser en viktig militærbase. Men det viktigste er nok den symbolske effekten av at det er oberst Kadhafis fødeby. Dersom den faller i hendene på opprørerne vil det gi dem en ny glød til å fortsette mot Tripoli.

Det statlige libyske nyhetsbyrået Jana har også meldt om luftanrep mot Sabha, lengre sør i Libya. Byen er ifølge nyhetsbyrået AP fremdeles svært lojal til Kadhafi, og er et viktig knutepunkt for de etniske Tuareg-krigerne fra Mali og Niger, som kjemper for myndighetene.

DELTAR I OPERASJONEN: 24. mars 2011 gjennomførte den norske kampflystyrken på Kreta sin første tokt over Libya. Siden har de gjennomført en rekke vellykkede bombetokt mot blant annet stridsvogner, artillerienheter, rakettutskytningsposter og flybaser. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
DELTAR I OPERASJONEN: 24. mars 2011 gjennomførte den norske kampflystyrken på Kreta sin første tokt over Libya. Siden har de gjennomført en rekke vellykkede bombetokt mot blant annet stridsvogner, artillerienheter, rakettutskytningsposter og flybaser. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer

Ifølge Jana ble flere hus truffet av luftangrepene, i tillegg til at flyene bombet flyplassen der strømmen av utenlandske leiesoldater kommer inn for å styrke regimets styrker.

Kritikk fra Russland Russland, som avholdt seg fra å stemme da FN-resolusjonen var til behandling, rykket i dag ut med ny kritikk av den internasjonale aksjonen.

- Vi mener koalisjonens intervensjon i det som i praksis er en borgerkrig, ikke er godkjent av resolusjonen til FNs sikkerhetsråd, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse.

Det er særlig angrepene «mot kolonner av Kadhafis styrker» Lavrov reagerer på.

Russlands statsminister Vladimir Putin har tidligere sagt at intervensjonen ligner et middelaldersk korstog, en beskrivelse president Dmitrij Medvedev like etter tok sterkt avstand fra.
Qatar har som første arabiske land anerkjent Det libyske nasjonalrådet, en gruppe opposisjonsledere, som den libyske befolkningens rettmessige representanter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media