Opprørerne nærmer seg hovedstaden i Tsjad

Vil styrte presidenten før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opprørerne er mindre enn hundre kilometer fra hovedstaden N\'Djamena, melder BBC. Reuters melder om knappe 40 kilometer inn til byen.

Den samlede fronten for forandring (FUC) er en koalisjon av opprørsgrupper ledet av Mahamat Nour i Darfur. Myndighetene i Tsjad gir Sudan skylden for opprøret, noe Sudan benekter. Mange frykter imidlertid at volden kan underminere situasjonen i Darfur og i de sentralafrikanske republikkene.

FUC har satt seg som mål å styrte president Idriss Deby før nyvalget i mai. Deby tok kuppet makten i 1990 fra baser i Darfur, og er forventet å vinne valget. Med mindre han blir kastet.

- Vi har passert den østlige grensen og vi går mot N\'Djamena. Vi avanserer på tre fronter, sa talsmann for FUC Moussa Issa til Radio France Internationale.Franske styrker i landet

I N\'Djamena er spenningen til å ta på. Pansrede kjøretøy og soldater er utplassert på gatene, mobilnettet er nede, og sivilbefolkningen har tatt ut pengene sine fra banken i tilfelle de må flykte fra byen. Foreløpig avventer de situasjonen, mens utlendingene evakueres fra Tsjad.

De siste månedene har sikkerheten i landet blitt gradvis dårligere. Regjeringssoldater har desertert og sluttet seg til FUC, og de franske styrkene i landet vil øke antallet soldater. Frankrike har nemlig hatt styrker i landet siden frigjøringen i 1960, og bistår den tsjadiske regjeringen med etterretningsinformasjon.

- Frankrike ønsker å opprettholde stabiliteten i Tsjad og fordømmer alle forsøk på å kuppe makta, erklærer en talsmann for det franske utenriksdepartementet.

DENNE TSJADISKE OPPRØRSSOLDATEN HVILER SEG PÅ BASEN I SUDAN: Bildet er fra februar. Nå har opprørerne rykket over grensa til Tsjad. Foto: Scanpix
DENNE TSJADISKE OPPRØRSSOLDATEN HVILER SEG PÅ BASEN I SUDAN: Bildet er fra februar. Nå har opprørerne rykket over grensa til Tsjad. Foto: Scanpix Vis mer

Det er likevel lite trolig at Tsjad vil be de franske styrkene om å intervenere direkte.

Opprørerne nærmer seg hovedstaden i Tsjad
PRESIDENT IDRISS DEBY: Har sittet ved makta siden 1990.