Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørerne omringet

Gatekamper i et lite område ved hovedveien gjennom Falluja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se satelittbildet fra Falluja i fullskjerms-størrelse
 • Se satelittbildet fra Falluja i full størrelse

  De irakske og amerikanske soldatene kjempet seg igjennom minelagte hus, gate for gate, og de skal nå kontrollere omtrent 70 prosent av byen Falluja.

  Under normale forhold bor det 250 000 mennesker i byen, men det skal bare ha vært 50 000 igjen da det amerikansk-ledede angrepet startet mandag.

  Opprørerne skal nå være klemt inne i en smal stripe langs hovedveien som går øst-vest gjennom hele byen, og krysser elva Eufrat, melder nyhetsbyrået AP.

  Teller døde opprørere


  Kampene har vært blodige på begge sider. Ti amerikanske soldater, to irakske soldater og 71 opprørere er drept hittil.

  Men de amerikanske styrkene mener antall døde opprørere vil stige kraftig etter hvert som de får oversikt over ødeleggelsene etter de nattlige bombetoktene.

  Major Francis Picolli opplyser at nattas kamper har vært lette til moderate, og at de amerikanske tapene var svært små. Andre kilder opplyser til AP at 25 amerikanere og 15 irakske soldater ble skadd i natt.

  De amerikanske styrkene har beveget seg inn i byen nordfra. Første natt tok de sykehuset nordvest i byen, og i løpet av natta passerte de motorveien som deler byen i to.

  Det er langs denne veien at opprørerne nå skal være klemt inne.

  - Det kommer til å være bevegelse i dag i disse områdene. Vi fokuserer på hjerte i byen nå, sier Picolli til nyhetsbyrået AP.

  Bydelen Jolan, som skal ha vært en tilholdssted for sunnimuslimer og utenlandske islamske kjempere er tatt og under kontroll. Men amerikanske soldater har igjen å gå igjennom bygning for bygning i bydelen.

  Satte inn åtte kampfly


  Det er få rapporter inne fra selve byen, da det er umulig for journalister å bevege seg i byen uten sammen med de amerikanske troppene.

  I natt skal kampfly og kamphelikoptre ha bombardert opprørernes stillinger og tilholdssteder i Falluja. De skal også ha skutt raketter og åpnet maskingeværild mot mål på bakken. Bakkestyrkene skal så ha beveget seg inn bare et kvartal unna.

  Små geriljagrupper skal ha ytt motstand med raketter, bombekastere og maskingeværild mot de amerikanske troppene.

  Til tross for at motstanden har vært mindre enn forventet, mener amerikanerne at det vil ta flere dager før de har tatt hele byen.

  - Jeg er overrasket hvor raskt de utenlandske opprørerne som skulle kjempe til døden ga opp, og hvor fort de stakk av, sier oberstløytnant Pete Newdell til CNN.

  Inntil 15.000 amerikanske og irakske soldater er satt inn mot Falluja, og de støttes av tanks, artilleri og angrepsfly.

  Tror Zarqawi har flyktet


  - Fienden kjemper hardt, men ikke til døden, sier generalløytnant Thomas Metz til nyhetsbyrået AP.

  Han opplyste at de fant store mengder sprengstoff og våpen da de gjennomsøkte flere moskeer i går.

  Metz tror mannen de mer enn alt vil ta, Abu Musab al-Zarqawi, har forduftet fra Falluja.

  Opprørerne er blitt varslet i månedsvis om at amerikanerne vil innta byen, og de har hatt god til å forberede seg på angrepet.

  Et lite antall opprørere skal også ha vært tatt til fange.

  Etter at USA inntok sykehuset mandag kveld, har det ikke kommet noen rapporter om hvor mange sivile som har mistet livet i byen.

  Noen få personer skal også være tatt mens de forsøkte å flykte fra byen. Bare et begravelsesfølge fikk slippe igjennom sperringene.

image: Opprørerne omringet
<B>BOMBARDERER FALLUJA: Bildet viser amerikanske soldater som sender av gårde granater mot Falluja i dag.
SÅRET: Videobildet viser en marineinfanterister som ble såret under offansiven mot Falluja i går.
<B>FÅR BEHANDLING: 12 soldater fra de amerikansk-irakske styrkene skal hittil være drept under offansiven mot Falluja.
OMRINGET: Sykehuset (ringet rundt i rødt) ble tatt allerede mandag kveld. Nå har de amierkansk-ledede styrkene rykket helt ned til motorveien som deler byen på tvers. En gruppe opprørere skal være fanget ved motorveien i sentrum av byen. Se hele byen i <a href=http://www.dagbladet.no/download/fallujastortkart.jpg>stort format her.</A>
RYKKER FRAM: Først setter USA angrepsfly og helikoptre inn mot områdene i byen, før de rykker inn med stridsvogner og soldater på bakken. Når et området er sikret går de igjennom bydelen hus for hus.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media