Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørerne rykker mot Tripoli i rekordfart

Har tatt over Brega og Ras Lanuf. Bombingen fra norske og andre internasjonale luftstyrker gir opprørerne styrke.

KJEMPER SEG MOT TRIPOLI: Libyske opprørere tar stadig over nye områder i Libya. Her feirer de at de fikk kontroll over Ajdabiya i går på veien mellom byen og Brega. Foto: EPA/Khaled Elfiqi/Scanpix
KJEMPER SEG MOT TRIPOLI: Libyske opprørere tar stadig over nye områder i Libya. Her feirer de at de fikk kontroll over Ajdabiya i går på veien mellom byen og Brega. Foto: EPA/Khaled Elfiqi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHANIA (Dagbladet): Den viktige havne- og oljebyen Ras Lanuf er under opprørernes kontroll, melder en AFP-reporter.

Samtidig melder nyhetsbyrået AP at opprørerne har tatt over kontrollen av nøkkelbyen Brega, med stor hjelp fra internasjonale bombeangrep.

Norske fly bombet artillerienheter I går sto kampen om Ajadibya og i dag presser de videre vest og mot hovedstaden Tripoli.

De internasjonale bombeangrepene har utslettet store deler av oberst Muammar Kadhafis militære utstyr i området.

- De norske flyene slapp åtte bomber i går. Da tok vi ut artillerienheter og mobile rakettutskytningsposter, sier seniortalsmann og oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

- Viktig innvirkning - Det har en viktig innvirkning på situasjonen i Libya, og har med å redusere den militære kapasiteten til Kadhafis styrker, sier Lien.

Opprørskommandør Ahmed Jibril sier til nyhetsbyrået AP at det var en liten kamp om Brega i går kveld, og at Kadhafis styrker hadde flyktet.

- Det er ingen soldater som er lojale til Kadhafi her nå. Opprørerne har full kontroll over Brega, sier Jibril.

Natt til i går bombet norske F16-fly en flybase i Libya. Overfor kan du se Forsvarets frigitte video av luftangrepet.

Kan ha bombet fly Det var en bygning som brukes som sted å skjule jagerfly som var målet for oppdraget. Styrkesjef og oberstløytnant Bård Reidar Solheim er godt fornøyd med at de norske pilotene har utført flere oppdrag i Libya.

- Da vi bombet en libysk flybase i natt traff vi en bygning der fly pleier å stå i skjul. På opptak fra flyene kan man se at bombene tydelig treffer bygningen godt, og inni der kan det jo være et fly. Da har vi gjort en god jobb. Og det er godt, sier Solheim.

- Jeg blir fornøyd når vi gjør oppgaven vår. Pilotene fokuserer veldig på oppdraget, og er veldig dyktige. Dette er en motivert gjeng, sier Solheim til Dagbladet.

Bombet stridsvogner Det første angrepet mot militære mål i Libya skjedde fredag, da de norske flyene bombet flere stridsvogner.

- De to F16-flyene slapp tre bomber, to laserstyrte og en GPS-styrt, mot to libyske stridsvogner nord i Libya, opplyste major Eystein Kvarving utenfor militærbasen på Souda Bay på Kreta.

Kvarving opplyser at indikasjonene hittil tilsier at man ikke har truffet sivile mål.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media