HARDE KAMPER: Kadhafi-styrker skal kontrollere ti høyhus i området Abu Salim. Det har vært harde kamper i hele dag mellom opprørsstyrker og regjeringssoldater. Foto: Mehdi Lebouachera/AFP/Scanpix
HARDE KAMPER: Kadhafi-styrker skal kontrollere ti høyhus i området Abu Salim. Det har vært harde kamper i hele dag mellom opprørsstyrker og regjeringssoldater. Foto: Mehdi Lebouachera/AFP/ScanpixVis mer

Opprørerne stormer Kadhafi-område etter NATO-angrep

Opprørsstyrkene får støtte fra luften for å ende Kadhafis siste krampetrekninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært harde kamper i Tripoli i hele dag. Kadhafi-lojale styrker holder noen få områder nær Bab Aziziya, Kadhafis hovedkvarter, som opprørsstyrkene inntok for to dager siden. Men de møter sterk motstand fra et tusen talls styrker med støtte fra Det nasjonale overgangsrådet, som nå nærmest hele verden anser som Libyas legitime myndigheter.

I kveld har kampene konsentrert seg om Abu Salim-området i Tripoli, som ligger sør-øst for Kadhafis plyndrede hovedkvarter. Ifølge nyhetsbyrået AP har opprørsstyrkene omringet ti høyhus, som svarer med kraftige våpen. Opprørsstyrkene blir møtt med antitank-skyts og Kadhafi-styrkene skal ha en tank til støtte.

Reuters melder nå at opprørsstyrkene har stormet Abu Salim-området etter at NATO har gitt dem luftstøtte.

Kadhafi-rykter Samtidig svirrer ryktene om hvor Kadhafi oppholder seg. Hans talsmann var ute i ettermiddag og sa at Kadhafi fortsatt oppholder seg i Libya og at han fortsatt kjemper for å slå tilbake opprørerne. Talsmannen ville ikke presisere nærmere hvor Kadhafi oppholder seg, men mye tyder på at han er i Tripoli.

Reuters startet et vell av rykter da de siterte opprørsstyrker på at de vet hvilket leilighetskompleks Kadhafi oppholder seg og at de har det omringet. Ingen andre nyhetsmedier kunne bekrefte nyhetsbyråets opplysninger og det ble delvis dementert av en Sky News-reporter som sa at det var en misforståelse mellom Reuters-journalisten og opprørssoldaten.

Kadhafi-tale Kadhafi-leiren friga en times tid seinere en ny radiotale fra obersten. I det som kan være Kadhafis siste tale til sitt folk, var stilen umiskjennelig. Han virket sterk og kampklar i talen, der han på ny oppfordret det libyske folk til å bekjempe opprørsstyrkene.

- Ikke forlat Tripoli og overlat byen til rotter. Kjemp mot dem, bekjemp dem og drep dem, sa obersten, før han fortsatte:

- Det er tiden for å bli martyr eller å seire. Stammene i Libya må marsjere mot Libya. Imamene i moskeene må oppfordre ungdommen til å gå i jihad (hellig krig).

ZANGA ZANGA: Opprørsstyrker kjemper fra gatehjørne til gatehjørne. Muammar Kadhafi brukte ordene "zanga zanga" i sin tale i dag, som betyr nettopp gatehjørne. Det ble brukt som slagord blant de revolusjonære i Egypt og betyr noe sånt som at revolusjonen skal spre seg fra hvert gatehjørne. Kadhafi bruker altså frigjøringsretorikken fra andre arabiske land for å få støtte til fortsatt diktatur i Libya. Foto: Mehdi Lebouachera/AFP/Scanpix
ZANGA ZANGA: Opprørsstyrker kjemper fra gatehjørne til gatehjørne. Muammar Kadhafi brukte ordene "zanga zanga" i sin tale i dag, som betyr nettopp gatehjørne. Det ble brukt som slagord blant de revolusjonære i Egypt og betyr noe sånt som at revolusjonen skal spre seg fra hvert gatehjørne. Kadhafi bruker altså frigjøringsretorikken fra andre arabiske land for å få støtte til fortsatt diktatur i Libya. Foto: Mehdi Lebouachera/AFP/Scanpix Vis mer

- Opprørerne vil gå inn i vanlige folks hjem og frata mennene deres ære (han advarer mot at opprørerne vil voldta kvinner, jour.anm.).

- 20 000 liv tapt De harde kampene har kostet en rekke menneskeliv i løpet av dagen. De Kadhafi-lojale snikskyttere i Abu Salim har drept «dusinvis» fra opprørsstyrkene, i tillegg til en rekke sivile.

- Konflikten i Libya har kostet 20 000 menneskeliv, sier en opprørsleder, sitert av nyhetsbyrået AFP, men det er vanskelig å tro at noen kan ha oversikt i den situasjonen som er i Tripoli nå.

Massehenrettelser Likhusene fylles med massakrerte mennesker - fra begge sider av konflikten. Det er bevis på massehenrettelser og det kommer stadig bilder fra Tripoli vi ikke kan trykke. Osama Mansour el-Hadi var tatt til fange av Kadhafi-styrker da opprørerne stormet Bab Aziziya tirsdag.

Han ble stilt opp mot en vegg sammen med 25 andre fanger, før Kadhafi-styrkene åpnet ild. Samtlige døde, bortsett fra el-Hadi, som kastet seg ned, gjemte seg i likhaugen og lot som han var død.

På ett likhus var sju kvinner og fire barn blant de 69 døde.

- Jeg har blitt fortalt at på et annet likhus var det kommet inn 250 døde de siste fire dagene. Det store flertallet var regjeringssoldater. 150 av dem var utenlandske soldater, leiesoldater, sier Kirsty Campbell fra International Medical Corp.

- Blodet renner som olje Campbell beskriver det hun så på ytterligere et likhus.

- Blodet rant ut som olje. De hadde ikke nok vann til å vaske det rent. De manglet også luftkjøleanlegg til å opprettholde en normal temperatur, forteller Campbell.

- 20 000 DØDE: En død kropp ligger på gresset utenfor Bab Aziziya-anlegget, Kadhafis hovedkvarter. Likhusene i Tripoli fylles opp av falne på begge sider etter de harde kamphandlingene. En opprørsleder sa i dag at minst 20 000 mennesker har mistet livet de siste seks månedene. Foto: Youssef Boudlal/Reuters/Scanpix
- 20 000 DØDE: En død kropp ligger på gresset utenfor Bab Aziziya-anlegget, Kadhafis hovedkvarter. Likhusene i Tripoli fylles opp av falne på begge sider etter de harde kamphandlingene. En opprørsleder sa i dag at minst 20 000 mennesker har mistet livet de siste seks månedene. Foto: Youssef Boudlal/Reuters/Scanpix Vis mer

For dem som ligger på Tripolis likhus er det allerede for seint for en ny framtid, men folket i Tripoli håper nå at Kadhafi-æraen på 42 år skal være over og at de endelig skal få fred og frihet.

RAKETTKASTER: En opprørssoldat med rakettkaster i Abu Salim-området i Tripoli, der det nå foregår harde kamper. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix
RAKETTKASTER: En opprørssoldat med rakettkaster i Abu Salim-området i Tripoli, der det nå foregår harde kamper. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix Vis mer