INFERNO: I går kveld brøt det ut voldelige opptøyer i London-bbydelen Tottenham, etter at en 29 år gammel mann ble skutt og drept av politiet. Foto: Scanpix/ AP Photo/PA, Lewis Whyld
INFERNO: I går kveld brøt det ut voldelige opptøyer i London-bbydelen Tottenham, etter at en 29 år gammel mann ble skutt og drept av politiet. Foto: Scanpix/ AP Photo/PA, Lewis WhyldVis mer

Opprørerne ville hevne sin døde kompis

Da Mark Duggan (29) ble skutt av politiet, brøt kaoset ut i Londons gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I går kveld hersket det voldsomme opptøyer utenfor politistasjonen i Tottenham, nord i London. Ifølge en rekke britiske medier brøt kaoset ut da Mark Duggan (29), eller «Starrish Mark» som han ble kalt, ble skutt og drept av politiet sist torsdag.

På hevntokt Et hundretall demonstranter gikk amok og angrep politipatruljene på stedet og kastet bensinbomber på politiet og bygninger. En buss og flere bygninger ble satt i brann. 

Opptøyene startet i forbindelse med at 29-åringen ble skutt av politiet forrige torsdag, skriver Expressen.

Mark Duggan skal ha startet skuddvekslingen mot politiet, som førte til hans død.

Åtte politimenn skadet Duggans død skapte opptøyer i London. 

- Det ser ut som en slagmark her, sier beboer i området, Clasford Stirling til BBC News

Avisa skriver videre at mer enn 40 mennesker skal ha blitt arrestert etter opptøyene. 

Politiet fulgte etter 29-åringen og firebarnsfaren Mark Duggan, som ifølge flere britiske medier har bakgrunn som tidligere kriminell, fordi de skulle foreta en planlagt arrestasjon.

Sjokkert kjæreste Det var nær Tottenham Hale Tube station at politiet omringet bilen til Mark Duggan. Han startet skuddvekslingen mot politiet før han selv ble skutt.

Kjæresten sier til London Evening Standard at hun ble sjokkert over nyheten om at kjæreste skal ha vært i besittelse av våpen. 

- Kanskje han trengte den som beskyttelse fordi han var så bekymret. Det er et sjokk. Jeg har fått høre at han startet skuddvekslingen, men jeg kan ikke tro det, sier kjæresten. 

- Trenger fred og ro Lørdag kveld samlet flere hundre sinte innbyggere seg utenfor politistasjonen på High Road i Tottenham for å demonstrere mot skytingen av Duggan. 

- Tottenhams beboere og Mark Duggans familie og venner trenger å vite hva som skjedde torsdag kveld da Mark mistet livet. Men for å få inn disse faktaaene, må vi ha fred og ro, sier David Lammy i Det britiske Arbeiderpartiet labourpartiet. 

Skytingen blir nå etterforsket av Independent Complaints Commission (IPCC), som på sin egen hjemmeside gjør undersøkelser og tar beslutninger uavhengig av politiet, regjeringen og de som brakte klager der.