Opprørernes posisjoner tatt

Makedonske styrker tok søndag kontroll over alle posisjoner som den albanske opprørsgeriljaen har holdt i Tetovo-området siden midten av måneden, ifølge landets statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sentrene der de (geriljasoldatene) har operert fra, vil bli eliminert. All informasjon viser at operasjonen har gått som planlagt og at vi har tatt alle nøkkelposisjoner, sa den makedonske statsministeren Ljubco Georgievski søndag kveld.

Han sa ikke noe om hvilke tap albanerne har hatt under operasjonen. Den makedonske hæren gikk til aksjon tidlig søndag morgen.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen ga uttrykk for bekymring over situasjonen for de sivile ved Tetovo, og oppfordret partene til å respektere internasjonale humanitære spilleregler.

Endelig nederlag

Øyenvitner fortalte tidligere på dagen at det ble kjempet fra hus til hus samtidig som makedonske stridsvogner inntok posisjoner i sentrum av Tetovo. Søndag ettermiddag var en politimann og fire sivilpersoner blitt såret i kampene, ifølge sykehuskilder. Omfanget av den makedonske operasjonen kan tyde på at tapene har vært større.

Regjeringstalsmannen Antonio Milososki sa søndag at målet med operasjon var å påføre opprørsstyrkene «et endelig nederlag».

- Operasjonen har som mål å nøytralisere og eliminere disse ekstremistene, sa han. En annen makedonsk talsmann bekreftet at den var satt i verk en militær operasjon i to faser.

- Den endelige operasjonen startet i morges, og den vil bli gjennomført i to faser, sa oberst Blagoja Markovski. -Den første ble avsluttet på en vellykket måte. Den andre er i gang og innebærer overtakelse av geriljaens posisjoner.

NATO-sjef til Skopje

NATOs generalsekretær George Robertson skal reise på en lynvisitt til Skopje mandag for å be den makedonske regjeringen om ikke å gå for hardt fram, opplyste en talsmann for alliansen søndag kveld.

NATO-lederen vil møte president Boris Trajkovski mandag kveld og bekrefte alliansens støtte til den makedonske operasjonen, og samtidig oppmuntre myndighetene til å innlede forhandlinger med opprørerne, sa talsmannen.

- Vil slå tilbake

En representant for de albanske opprørerne i organisasjonen UCK gjorde det klart at de ikke kommer til å gi opp og at de i første omgang skal slå tilbake de makedonske styrkene.

- Vi vet at makedonerne angriper med alle de våpen de rår over. Våre styrker skal slå dem tilbake. Vi har nok våpen og nok soldater, sa UCK-representanten til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Regjeringshærens operasjon søndag er det hittil kraftigste anslaget mot den albanske geriljaen. Operasjonen startet med at en kolonne på 15 stridsvogner og rundt 250 soldater kjørte inn i Tetovo. Angrepet startet kl. 08.45 søndag morgen.

Deretter skjøt de mot fjellsidene rundt byen med granater og raketter, før stridsvognene begynte å krabbe seg oppover fjellsiden. Geriljaen har hatt kontroll over byen siden 13. mars.

Rykker inn i buffersonen

Samtidig som situasjonen tilspisset seg i Makedonia, rykket jugoslaviske soldater og serbiske politifolk inn i en stor del av en buffersone rundt Kosovo, i en operasjon som NATO hadde godkjent på forhånd. Målet med aksjonen var å gi albansk gerilja en advarsel.

Soldatene begynte å reise inn i den fem kilometer brede buffersonen utenfor Kosovos grenser mellom kl. 05.30 og 06.00.

- Alt går bra, sa Serbias visestatsminister Nebojsa Covic, da han ble bedt om å beskrive situasjonen i Kosovo søndag.

(NTB-DPA-AFP) Bildetekst(er): Makedonske soldater i pansrede personellkjøretøyer retter ild mot albanske opprørere nær landsbyen Gajre ved Tetovo søndag. (Foto: AP/SCANPIX) (Breddebilde) Makedonske soldater på vei ut av byen Tetovo søndag for å avvæpne albanske opprørere utenfor byen. (Foto: AP/SCANPIX) (Breddebilde) Forsvaret i Makedonia tok i bruk helikoptre både for å frakte inn mannskaper og for å angripe de albanske opprørerne ved Tetovo søndag. (Foto: AP/SCANPIX) (Breddebilde)

<B>PÅ POST: Den makedonske soldater er på post i Tetovo og observerer hvor opprørerne beveger seg.
SKYTER TILBAKE: En makedonsk soldat skyter tilbake utenfor landsbyen Gajre.
ÅPNET ILD: Makedonske soldater i pansrede personellkjøretøyer retter ild mot albanske opprørere nær landsbyen Gajre ved Tetovo søndag.
<B>BESKUTT: Makedonske soldater kom under ild fra albanske opprørere i byen Gajre i dag.