Opprøret mot Jagland brer seg

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Jagland-opprøret brer seg i Ap. Stadig flere partilag mener at lederens dager er talte. - Jagland har gått i lås. Det blir en tøff diskusjon foran landsmøtet, men uansett vil det være vanskelig å gjenvelge ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier lederen av Skien Arbeiderparti, Terje Aasland, til Dagbladet. Under en rundspørring gjort av Telemarksavisa går det fram at bare fire av 18 lokallagsledere i Telemark åpent støtter Jagland.

- Dette har ligget i kortene lenge, men nå er tida moden. I tida framover skal Ap holde årsmøter i alle landets fylkespartier. Der vil lederdebatten stå sentralt. Det er også det riktige forumet å ta opp slik lederdebatt i, sier redaktør Guttorm Lyshagen i Fredrikstad-avisa

Demokraten .

- Jagland sitter som partileder fram til landsmøtet til høsten. Men der går han av, lyder Lyshagens spådom. Lyshagen har hatt flere sentrale politiske verv, blant annet informasjonssjef i Ap. Han mener det er en svært utbredt misnøye med partilederen.

- Mange frykter at det blir regjeringskrise nå og at Jagland overtar som statsminister. Dersom det faktisk blir regjeringskrise, bør lederspørsmålet og statsministerspørsmålet drøftes i Ap, i alle fall på et landsstyremøte, sier han.

For arrogant


Terje Aasland, som leder det tradisjonsrike partilaget i Skien sammenfatter kritikken mot Jagland slik:

- Jagland har mange gode egenskaper. Han er en god analytiker og en dyktig partiorganisator. Men han har gått i lås og synes å mangle evnen til å hanskes med media. Han har store vansker med å markedsføre partiets politiske konklusjoner på en enkel og klar måte. I flere sammenhenger har Jagland opptrådt litt for arrogant og ikke vært ydmyk nok. Vi trenger ledere som folk kan identifisere seg med.

Stoltenberg et alternativ


Lederen av Porsgrunn Ap, Øystein Beyer, deler mye av kritikken.

- Thorbjørn Jagland har gjort en stor jobb for partiet. Spørsmålet er om han er den rette lederen nå, sier Beyer. Han mener at Ap må ha en partileder som mestrer media og at Jens Stoltenberg kan være et alternativ.

Ordføreren i Tjøme, Roar Tandberg, fulgte i går opp med utvetydig kritikk av Jagland.

- Arbeiderpartiet bør skifte partileder, mener Tandberg, og begrunner sitt standpunkt med at Jagland har kommet med en rekke kritikkverdige utspill. Ifølge Tandberg har Jagland gjort flere feil som partileder.

- Dessuten er han klønete i media, sier Tandberg til Tønsbergs Blad.

Står fast på kritikken


Like foran valget hadde man ordføreropprøret i Ap, der blant andre Hedmarks-ordførere gikk hardt ut mot Jaglands lederstil og manglende evne til å markedsføre Aps politikk. Ringsaker-ordfører Thor Lillehovde, som ble gjenvalgt, var blant de fremste kritikerne. Etter det Dagbladet vet har verken Lillehovde eller de øvrige ordføreropprørerne skiftet mening. De mener at Jaglands dager er talte.

Vil vrake Jagland


I Oslo er oppgjøret i gang. Sterke krefter vil i første omgang kvitte seg med fylkesleder Britt Hildeng. Hun er en varm støttespiller for Jagland. Hennes utfordrer, Svein Larsen, er ikke på noen måte sikret seier, men han har sterke allierte. Felles for dem er at de betrakter Jagland som noe nær en katastrofe for Ap. En ny, Jagland-kritisk fylkesledelse i Oslo kan få alvorlige konsekvenser for Ap's omstridte leder. Hele 11 av 25 bydelsledere i Ap i Oslo vraker Thorbjørn Jagland som partileder.

Tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen, har sammen med tre andre tidligere Ap-topper i Oslo, levert en valgkampoppsummering til Oslo Ap. Skriftet er en indirekte kritikk av så vel Britt Hildeng som Thorbjørn Jagland. Gerhardsen advarer Jagland mot å ta for lett på kritikken mot ham.

- Medienes referater av misnøyen mot Jagland reflekterer noe ute i partiet. Derfor skal han ta kritikken alvorlig. Likevel skal han ikke la seg vippe av pinnen. Han er partileder til han ikke er det lenger. Det er landsmøtet som velger ledere, sier Gerhardsen til Dagbladet.

Nordland


Sentrale Ap-medlemmer også i andre fylker ser at det kan bli en tøff debatt om Jagland på fylkesårsmøtene, men ønsker så langt ikke å tone flagg.

Fylkesleder Bjørnar Olsen i Nordland sier til avisa Harstad Tidende at han ikke har merket opprørstendenser i Nordland, men dersom et lederskifte kommer på tale, vil Nordland Ap kjempe for at Hill-Marta Solberg blir ny leder.

At det pågår en lederdebatt i Nordland bekreftes av en lang rekke lederartikler i A-presseavisa Fremover i Narvik.