Opprøret mot Jan Petersen slått ned

Jan Petersen fortsetter som leder i Høyre. Tendensene til opprør i partiet ble slått ned. Ingen av de i stortingsgruppa som i det skjulte arbeidet for et lederskifte tok kontakt med partilederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter møtet i Høyres stortingsgruppe i ettermiddag ble det klart at det var liten kraft i opprøret. Derfor gjorde Petersen det derfor klart at han er innstilt på gjenvalg på landsmøtet i Haugesund siste helg i mars. På gruppemøtet holdt kritikerne munn.

- Etter det som skjedde på møtet føler jeg meg trygg på å gå videre. Et skifte i ledelsen vil ikke gavne partiet verken politisk eller organisatorisk, sa Petersen.

Han gjorde det klart at han ikke ønsker å dele vervene leder og parlamenterisk leder, slik blant andre parlamentarisk nestleder Per-Kristian Foss mener vil være fornuftig. I dag er Petersen både leder og parlamentarisk leder.

Per-Kristian Foss var opprørernes kandidat. Onsdag bekreftet Foss at han hadde fått flere henvendelser om å stille som lederkandidat, også fra en stortingsreprsentant på vegne av to.

- Jeg tar imot henvendelsene med takk og tenker over dem, men jeg stiller ikke opp, sa Foss.

Historien skremmer

Revolusjonen spiser sine ledere, heter det. «Ledermåltider» er heller ikke ukjent i Høyre, selv om partiet knapt kan kalles revolusjonært. Partiets nyere historie har flere dramatiske lederskifter, uten at dette bestandig har ført partiet til nye og store høyder.

Overfor NTB ga flere ledende høyrepolitikere i løpet av dagen uttrykk for at de frykter at diskusjonen om ledervervet vil bringe partiet ytterligere nedover på meningsmålingene - siste ukes 11,7 prosent er foreløpig lavmål.

Det er de dårlige meningsmålingene, kombinert med valgresultatet på 14,3 prosent, som danner bakgrunnen for diskusjonen rundt Jan Petersens person.

Selv om det nå kan synes som om Jan Petersens gjenvalg er sikret, er det ikke sikkert debatten er slutt.

Avsporing

Stortingsgruppa avviste at et lederskifte vil løse partiets problemer.

-Å diskutere Petersen er en avsporing, slo lederen i samferdselskomiteen, Oddvard Nilsen, fast overfor NTB.

Dette synet deles også av de fleste fylkeslederne, men fortsatt finnes det tillitsvalgte som mener at et skifte vil være best.

En av dem er ordfører i Vardø, Hermod Larsen. I NRK Dagsnytt onsdag sa han at ledelsen må ta ansvar for at det går så dårlig for partiet.

- Jeg tror neppe dagens ledelse vil føre partiet tilbake til gamle høyder. Den mangler evne til å få partiets syn kjent i media, sa han.

Det rådende synet synes imidlertid å være at partiet har dårlig erfaring med de siste lederskiftene, og at et nytt skifte ikke vil gavne partiet.

<B>NEI:</B> Per Kristian Foss stiller ikke opp mot Høyre-leder Jan Petersen.