Opprøret sprer seg i Haiti

Opprøret mot president Jean-Bertrand Aristide griper om seg i Haiti. Væpnede bander driver politiet på flukt og regjeringen beskylder opposisjonen for kuppforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte presidenten står nå overfor en stadig vanskeligere situasjon. I helgen meldte nyhetsbyråene at opprøret har bredt seg til flere store byer. Både i havnebyen Saint Marc og i byen Gonaives ble politiet drevet ut av væpnede bander.

I Saint Marc ble barrikader satt opp i gatene. Store folkemasser gikk til angrep på containere som de først tømte for innhold før de satte fyr på dem.

Grupper med unge menn - mange av dem med håndvåpen under t-skjorta - tok kontroll over all trafikk til og fra Gonaives, som med sine anslagsvis 200.000 innbyggere er landets fjerde største by. Mer enn 60 mennesker er drept og over 100 andre såret i sammenstøt i Gonaives siden september. I helgen ble det igjen meldt om et titall drepte, men tallene er usikre og vanskelige å få bekreftet.

Også i byene Trou de Nord, Listere og Grand Goave ble politistasjoner angrepet, ifølge stasjonen Radio Metropole.

Kuppforsøk

Haitis statsminister Yvon Neptune reagerte på helgens uro med å anklage opposisjonen for kuppforsøk.

- Volden er knyttet til et kuppforsøk. Dersom opposisjonen ønsker å delta i arbeidet med å bygge en lovlydig stat, bør de også bidra til å stanse volden, sa Neptune i et fjernsynsintervju.

Statsministeren oppfordret videre opposisjonen til å slutte seg til planene om å holde nyvalg.

- Det er bare gjennom valg at denne krisen kan bli løst, sa Neptune.

President Aristide har lovet nyvalg innen seks måneder, og klamrer seg inntil videre til makten. Opposisjonen har imidlertid avvist presidentens plan og krever i stedet hans umiddelbare avgang.

Forhandlinger i Norge?

Norge har i lengre tid vært engasjert i en dialog- og forsoningsprosess mellom Haiti og Den dominikanske republikk, og like før jul ble det bevilget tett oppunder 1 million kroner til videreføring av dette arbeidet. På grunn av den politiske uroen i Haiti har man fra norsk side lagt mest vekt på de interne forholdene i Haiti den siste tiden. Sentrale personer har allerede møttes i Norge ved noen anledninger, og det er etter det NTB erfarer lagt til rette for en ny dialogrunde i Norge i nær framtid.

Men alt avhenger av situasjonen i det lutfattige landet. Dersom opprøret fortsetter å vokse, vil president Aristide kunne bli tvunget fra makten. Det er høyst uklart om opposisjonen er såpass samlet at den kan utgjøre noe reelt regjeringsalternativ til det sittende regimet, og landet kan bli kastet ut i kaos.

NTB