Opprøret sprer seg

Mens 5000 albanske demonstranter markerte sin misnøye med regjeringen i Makedonia i sentrum av byen Tetovo, gikk deres væpnede meningsfeller til angrep like ved. Det albanske opprøret har spredd seg. EU og Nato frykter et nytt Balkan-mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen i Tetovo er eksepsjonelt alvorlig, sa polititalsmann Stevo Pandarovski i går. I gatene marsjerte 5000 albanere i protest mot regjeringen. Slagordene til støtte for Den nasjonale frigjøringshæren ble besvart av skuddsalver og granatild fra fjellene rundt Tetovo. Her lå den albanske geriljaen i kamp med makedonske sikkerhetsstyrker i landsbyen Kala.

Kampene beskrives som de hardeste siden det væpnede albanske opprøret i Makedonia startet med et granatangrep mot en politistasjon 22. januar. Minst 14 personer ble skadd, 11 var politifolk.

Albansk ild

Tetovo er Makedonias nest største by og sentrum for landet albanske befolkning.

Tidligere har sammenstøtene mellom albansk gerilja og makedonske styrker vært konsentrert i de isolerte landsbyene i fjellområdene nord mot grensa til Kosovo. Også her, i landsbyene Malino Malo, Brest og Tanusevci, var det sammenstøt for tredje dag på rad i går.

Spredningen av det væpnede opprøret i Tetovo-området skremmer myndighetene i Makedonia og omverdenen. Albanerne utgjør omkring en tredel av Makedonias befolkning, og mange av dem krever løsrivelse eller selvstyre.

Annenrangs borgere

Makedonias albanske minoritet i føler seg som annenrangs borgere og har lenge kjempet en fredelig kamp for økonomisk og kulturell likestilling.

En oppdeling av Makedonia kan være startskuddet til en ny Balkan-krig.

Albanerne i Makedonia spilte en viktig støtterolle for UCK-geriljaen i Kosovo under krigen der og kanaliserte penger og våpen til dem. Nå ser det ut til at våpenstrømmen går motsatt vei.

I Brussel holdt ledere fra Nato og EU et krisemøte i går for å drøfte den spente situasjonen.

- Alvoret i situasjonen krever et umiddelbart svar, sa Natos generalsekretær lord Robertson.

Ny allianse

Mens kampene raste i Makedonia, var det rolig i sikkerhetssonen mellom Serbia og Kosovo i går. I samarbeid med den tidligere erkefienden Nato, rykket jugoslaviske styrker inn i sikkerhetssonen i området der grensene mellom Kosovo, Serbia og Makedonia møtes. Målet er at den jugoslaviske hæren skal stanse våpensmuglingen mellom Serbia og Makedonia.

Norske soldater deltar i overvåkingen av dette grenseområdet fra Kosovo-siden.

Den albanske geriljaen her - UCMBP - sier de ikke kan garantere at alle kommandanter vil opprettholde våpenhvilen. Den albanske befolkningen her i Presevo-dalen uttrykker frykt for den jugoslaviske hæren.

Til albanernes og Natos forskrekkelse rykket generalløytnant Nebojsa Pavkovic inn i sikkerhetssonen i går. Pavkovic ledet den jugoslaviske hærens krigføring i Kosovo før Nato-bombingen.

<B>SAMMENSTØT:</B> Makedonske politisoldater kjempet i hele går mot albansk gerilja utenfor byen Tetovo. Det væpnede albanske opprøret i landet har spredd seg, og kampene i går beskrives som de hardets så langt.