MØTTE OPPRØRSGRUPPE: Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX
MØTTE OPPRØRSGRUPPE: Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIXVis mer

Opprørsgruppe møtte Karzai i Kabul med fredsplan

Afghanistans president vil forsone seg med Taliban og andre opprørsgrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Afghanistans president Hamid Karzai har møtt representanter for den islamistiske opprørsbevegelsen Hezb-i-Islami, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Dette er et steg forsoningsprosessen landet har med Taliban og andre opprørsgrupperinger i Afghanistan. I tillegg til å finne måter å forsone seg, jobber nå den afghanske regjeringen med å sluttføre en plan der de åpner for å bestikke krigere av slagmarka.

- Jeg kan bekrefte at deligasjonen fra Hezb-i-Islami er i Kabul med en plan og har møtt presidenten, sier Karzais talsmann Hamed Elmi.

Han vil ikke fortelle når møtet fant sted eller fortelle hva som ble diskutert. Et medlem av opprørsgruppa, som blir ledet av tidligere statsminister Gulbuddin Hekmatyar, sier at møtet fant sted i dag morges og det skal være ventet at de vil møtes igjen.

Ledende medlemmer av grupperingen, som holder til nord og øst i landet, sier delegasjonen hadde med seg en 15-punkts fredsplan.

Planen krever at alle utenlandske tropper forlater landet innen seks måneder med en begynnelse i juli. Det er et helt år før USAs president Barack Obama planlegger uttrekkingen av de amerikanske styrkene.

Det blir videre skissert at det afghanske parlamentet blir erstattet med en interimregjering som vil holde lokal- og nasjonalvalg innen et år. En ny grunnlov skal også skrives, om planen blir gjeldende.

- Presidenten vil se på forslagene, men vi kan ikke kommentere dem ennå, sier Karzais talsmann Waheed Omar.

Hamid Karzai har i år startet med forsoningsarbeidet og skal ha blitt rasende da han fikk høre at en Taliban-toppen Abdul Ghani Bradar var tatt av Pakistan og USA. Presidenten hadde nemlig planlagt fredssamtaler med han. Ifølge AP hadde Bardar gått med på å delta i en tre dagers fredskonferanse som Karzai arrangerer neste måned.

Norske Kai Eide, nylig avgått spesialutsending for FN til Afghanistan, har vært en pådriver for å forhandle direkte med Taliban.

- Forsoningspolitikken var veldig omstridt i det internasjonale miljøet da jeg kom hit. Jeg har hele tiden stått fast på at det er ingen vei utenom en politisk forsoningsprosess. Jeg ble møtt med stor motstand den gangen. I dag er det enighet om at det er veien å gå. Vi må snakke med Taliban, sa Eide til Dagbladet  etter at han gikk av.

Gruppens leder, krigsherren Gulbuddin Hekmatyar, blir av USA regnet som en terrorist og skal være ansvarlig for krigsforbrytelser. — Hezb-i-Islami er en mektig og innflytelsesrik opposisjonsgruppe i Afghanistan. Om de er klare til å ta del i fredssamtaler, så vil det definitivt bety noe, sier professor Mohammad Qasim ved Universitetet i Kabul til Reuters.

PÅDRIVER FOR FORSONING: Kai Eide, nylig avgått spesialutsending for FN til Afghanistan.

Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PÅDRIVER FOR FORSONING: Kai Eide, nylig avgått spesialutsending for FN til Afghanistan. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer