Opprørsgruppen ISIL har erklært en egen muslimsk stat

Men den irakiske hæren vokser i styrke.

HAR BLITT MEKTIGE: Krigerne fra Den Islamske Staten i Irak og Levanten kjører i kolonne i Irak, med kjøretøyer som de antakelig har erobret. Bildet er lagt ut på ei islamistisk nettside. Foto: AP / Scanpix
HAR BLITT MEKTIGE: Krigerne fra Den Islamske Staten i Irak og Levanten kjører i kolonne i Irak, med kjøretøyer som de antakelig har erobret. Bildet er lagt ut på ei islamistisk nettside. Foto: AP / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag, mens kampen om Tikrit raser, har islamistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) erklært en egen muslimsk stat.

Det melder AFP.

Vil ha egen stat ISILs mål har hele tiden vært å gjenopprette kalifatet og opprette en egen stat, Levanten, som skal bestå av områder nord i Irak og Syria. ISIL har kontrollert store deler av sine ønskede områder, samt viktige grenseoverganger mellom Syria og Irak.

Nå kan de imidlertid ha mistet Tikrit.

ISIL

Den nye staten som de nå har erklært, strekker seg fra Aleppo (Syria) i vest til Diyala (Irak) i øst. ISIL har ikke kontroll over alle områdene og byene i dette strekket.

Definisjonen på en stat krever ifølge Folkeretten et definert territorium med en permanent befolkning, samtidig som statens regjering da må ha kontroll over hele dette området og at ingen andre gjør krav på det.

Kampen om Tikrit Islamistopprørerne har siden 11. juni kontrollert Saddam Husseins hjemby Tikrit, men står nå i fare for å miste kontrollen etter helgas storoffensiv fra det irakiske militæret.

Offensiven startet lørdag, og i løpet av søndag melder hæren at de har kontroll over mesteparten av byen.

ISIL valset i flere uker i juni over store områder i Irak og la dem under seg, før det irakiske militæret, med sjiamilits i ryggen, fikk samlet seg. Hæren har også fått noe støtte i kampen mot ISIL fra USA, som har sendt militærrådgivere, Irans droner og bombefly fra Syria.

Oppretter kalifat Ifølge AFP har gruppa også byttet navn fra Den islamske staten i Irak og Levanten til Den islamske staten, ifølge en lydfil som gruppa har lagt ut på nettet. ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi er utpekt som kalif i kalifatet, som er et gammelt muslimsk styresett benyttet under Det osmanske riket.

 KALIF: Ikke overraskende er ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi utpekt til kalif i det nyerklærte kalifatet. Bildet til venstre er frigitt av irakiske myndigheter, mens bildet til høyre er utgitt av amerikanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix
KALIF: Ikke overraskende er ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi utpekt til kalif i det nyerklærte kalifatet. Bildet til venstre er frigitt av irakiske myndigheter, mens bildet til høyre er utgitt av amerikanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

ISIL er kjent for sine brutale metoder, og i flere områder som ISIL har tatt over, så har de innført streng sharialovgivning. ISIL skal ha oppført seg så brutalt at selv al-Qaida tok avstand fra dem. Denne uken kom det imidlertid meldinger om at Nusrafronten (al-Qaida i Syria) og ISIL nå samarbeider, men omfanget av dette påståtte samarbeidet er ukjent.

Ingen har så langt gått ut og anerkjent ISILs erklærte stat.