Opprørsleder i Afghanistan benekter våpenhvile

Den ettersøkte opprørslederen i Afghanistan Gulbuddin Hekmatyar benekter at han har erklært våpenhvile, ifølge en talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ettersøkte opprørslederen i Afghanistan Gulbuddin Hekmatyar benekter at han har erklært våpenhvile, ifølge en talsmann.

Ifølge en uttalelse som ble lest opp på afghansk TV torsdag, skal Hekmatyar ha gitt ordre til sin organisasjon Hezb-e-Islami om å stanse sin væpnede kamp og søke fred.

Men senere i dag benektet hans talsmann Haroon Zarghon innholdet i uttalelsen.

- Hezb-e-Islamis leder Hekmatyar har ikke sendt ut noen uttalelse, dette er et forsøk på å bakvaske ham og ødelegge hans rykte, sier Zarghon.

- Vi vil fortsette vår hellige krig, og vi vil aldri gi opp kampen mot de utenlandske styrkene og den afghanske regjeringen, sier han.
Dusør
Hekmatyar har deltatt aktivt i opprøret mot president Hamid Karzai og hans utenlandske støttespillere i Afghanistan, og USA har utlovet en dusør på flere millioner dollar for å få ham pågrepet.

Men på 1980-tallet var Hekmatyar en av hovedmottakerne for økonomisk støtte fra USA på grunn av hans kamp mot den sovjetiske okkupasjonen av landet.

Det blir antatt at han holder til øst i Afghanistan eller i Pakistan mens han driver fraksjonen Hezb-i-Islami, som utfører opprørsangrep uavhengig av Taliban.


Kan fortsette lenge 
- Den afghanske opprørskampen drives billig av overbeviste mennesker og kan fortsette i mange år, sa krigsherren og opprørslederen senest mai i år.

- Tro meg, vi driver denne hellige krigen mens vi ber, mens vi faster og mens vi er på pilegrimsreise, la han til, i et opptak sendt til nyhetsbyrået AFP.


(NTB)