Opprørsleder nekter å legge ned våpnene

Den haitiske opprørslederen Guy Philippe trosser internasjonalt press og nekter å la seg avvæpne. Tirsdag utnevnte han seg selv til forsvars- og politisjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg nekter å la meg avvæpne, på tross av internasjonalt press, sa Philippe under et møte i Petionville, sør for hovedstaden Port-au-Prince tirsdag kveld norsk tid.

Philippe (36) ba samtidig tilhengerne av eks-president Jean-Bertrand Aristide legge ned våpnene.

- Vi er nødt til å forsvare oss og det haitiske folk fram til tilhengere av Aristide er avvæpnet.

Hundrevis av opprørere, mange av dem i militæruniform, har strømmet inn i hovedstaden etter at Aristide gikk av og ble fløyet til Afrika. Noen av dem sa tirsdag at de ville forsøke å ta statsminister Yvon Neptune til fange, men opprørerne skal ha blitt hindret av amerikanske soldater. Statsminister Neptune fortsatte i sitt embete etter at president Jean-Bertrand Aristide forlot landet.

Forsvarssjef

Philippe kunngjorde også tirsdag at han nå er Haitis forsvars- og politisjef. På spørsmål om hvem som hadde utpekt ham, svarte Philippe: «Det haitiske folk». Guy Philippe, som tidligere var politimester, tok samtidig til orde for å gjenopprette ro og orden etter flere døgn med plyndring og lovløshet. Opprørslederen sa tidligere tirsdag at han er villig til å begynne forhandlinger om avvæpning med landets midlertidige president Boniface Alexandre.

USA ber opprørerne legge ned sine våpen og sier Philippe ikke vil få spille noen rolle i den politiske prosessen.

- Alle ulovlige og væpnede grupper bør legge ned sine våpen. Opprørerne må dra tilbake til sine hjem, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet i Washington, Richard Boucher.

Øker patruljeringen

Amerikanske soldater kommer til å øke patruljeringen i gatene som en reaksjon på opprørslederens uttalelser, opplyser sjef for soldatene, oberst David Bergen.

Soldatene begynte tirsdag å sikre havneområdet i Port-au-Prince. De om lag 500 amerikanske soldatene har opprettet hovedkvarter på flyplassen utenfor hovedstaden og har inntatt presidentpalasset, den amerikanske ambassaden og ambassadørens bolig.

USA skal sende opp til 2.000 soldater til Haiti for å lede en multinasjonal styrke på rundt 5.000 soldater fra blant andre Frankrike, Canada, Chile, og Brasil.

Eks-president Jean-Bertrand Aristide hevder at han ble offer for et statskupp og at han ble fjernet fra makten.

- Jeg ble tvunget av USA til å forlate landet, sa Aristide til CNN etter at han kom til Den sentralafrikanske republikk.

NTB-AFP

FOLKEHELT: Guy Philippe, lederen av det væpnede opprøret mot president Aristide, ble mottatt som en helt da han ankom hovedstaden for et par dager siden.