Opprørsleder tok skjul i ambassade

Samtidig evakuerer FN-styrker over 450 sivile i Kinshasa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsbevarende styrker fra FN har evakuert over 450 sivile fra sine hjem og kontorer i Kongos hovedstad Kinshasa på grunn av harde kamper i området.

- Til nå har vi evakuert 450 personer, sier en tjenestemann i FN-styrken i Kongo sent torsdag kveld.

De sivile ble evakuert i pansrede kjøretøy til FN-hovedkvarteret i Kinshasa. Flere av de sivile var såret.

Samtidig torsdag søkte den tidligere opprørslederen Jean-Pierre Bemba tilflukt i Sør-Afrikas ambassade, etter at hans tilhengere havnet i trefninger med regjeringssoldater.

- Bemba har midlertidig søkt tilflukt i den sørafrikanske ambassaden, sier en talsmann for Sør-Afrikas utenriksdepartement.

Kampene mellom Bembas tilhengere og regjeringssoldater torsdag er de første siden det historiske valget i fjor. Jean-Pierre Bemba tapte valget.

- I kveld står en bygning i brann, og det er folk på taket av bygningen. Vi er i ferd med å sende hjelp, sier talsmann for FN-styrken Didier Rancher torsdag kveld.

Kampene ble utløst av at Bembas personlige milits nektet å etterfølge regjeringens krav om å legge ned våpnene.

TOMT: Bare regjeringssoldater som ventet på nye angrep og FN-styrker (t.v.) var å se på gatene i Kinshasa i går. Foto: JOHN BOMPENGO / Scanpix
TOMT: Bare regjeringssoldater som ventet på nye angrep og FN-styrker (t.v.) var å se på gatene i Kinshasa i går. Foto: JOHN BOMPENGO / Scanpix Vis mer

Det var ikke umiddelbart etterpå klart hvem de sivile som ble evakuert er. Men FN har avtaler om å evakuere blant andre fremstående diplomater og deres familier dersom det bryter ut kamper i hovedstaden.

Bygninger i sentrum av byen, blant andre et hotell som blir brukt av mange utlendinger, ble plyndret under trefningene torsdag, ifølge en FN-kilde.

(NTB)

UTFORDRER: Jean-Pierre Bemba utfordrer det ssittende regimet i Kongo. Selv tok han tilflukt i en ambassade da trefninger mellom hans egen milits og militære.