I STRIDEN: Alexander Khodakovskij er kommandant for bataljonen Vostok.REUTERS/Maxim Zmeyev Scanpix
I STRIDEN: Alexander Khodakovskij er kommandant for bataljonen Vostok.REUTERS/Maxim Zmeyev ScanpixVis mer

Opprørsleder tyster på sine allierte i krig

Innrømmer at opprørerne hadde rakett-batteri da rute MH17 ble skutt ned over Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i et intervju med Reuters at Alexander Khodakovskij snakker om nedskytingen.

Fjernet bevisene - Jeg vet at en BUK kom fra Lugansk. På det tidspunktet ble jeg fortalt at en BUK fra Lugansk kom med flegget til LNR, sier Khodakovskij. LNR er den russiske forkortelsen for Folkerepublikken Lugansk, en av opprørsrepublikkene. BUK er det rakettbatteriet amerikansk etterretning sier skjøt ned flyet fra Malaysian Airlines sist torsdag.

- Den BUKen jeg kjenner til. Jeg hørte om den. Jeg tror de sendte den tilbake. Fordi jeg fikk vite det akkurat på det samme tidspunktet som jeg fant ut at denne tragedien hadde skjedd. De sendte den trolig tilbake for å fjerne bevis for at den eksisterte, sier Khodakovskij.

Khodakovskij sa i formiddag at han ikke hadde kommet med uttalelsene til Reuters. Men telegrambyrået kunne i ettermiddag legge ut intervjuet, som også ble filmet.

Alvorlig splittelse Det er oppsiktsvekkende at Khodakovskij går ut offentlig med sine synspunkter. Khodakovskij er kommandant for bataljonen Vostok - Øst - en av de sterkeste militære enhetene i det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina. Det at Khodakovskij går ut offentlig med sine opplysninger er trolig uttrykk for en alvorlig splittelse i den pro-russiske opprørsbevegelsen i Øst-Ukraina.

Khodakovskij var en sterk kritiker de Igor Girkin som har tatt krigernavnet Igor Strelkov - Igor Skytteren - trakk seg ut av byen Slavjansk 5. juli. Strelkov ble erklært «forsvarsminister» i det som kalles Folkerepublikken Donetsk etter flukten dra Slavjansk. Strelkov, og Aleksandr Borodai som er rebublikkens «statsminister», og mange av de andre opprørslederne, er russiske statsborgere og har vært offiserer i de russiske etterretningstjenestene, mens Khodakovskij er «lokal» og fra Donetsk.

- Ukrainas skyld Khodakovskij er imidlertid sterkt kritisk til ukrainske myndigheter, som han mente opptrådte uansvarlig i luftrommet over Øst-Ukraina da passasjerflyet ble skutt ned.

- Spørsmålet er dette: Ukraina fikk tidsnok bevis på at de frivillige (opprørerne) har denne teknologien takket være Russland. De ikke bare unnlot å ta vare på sikkerheten, men provoserte fram bruken av denne type våpen mot et fly som fløy med fredelige sivilister, sier Khodakovskij.

Han understreker at ukrainske myndigheter visste at BUKen eksisterte, og at det på akkurat den torsdage flyet ble skutt ned var mange ukrainske militære fly som fløy over området. Og han mener derfor det er rimelig å si at det var ukrainske militære som provoserte fram nedskytingen, selv om det var pro-russiske separatister som skjøt ned flyet.

Bekrefter USAs syn Khodakovskijs opplysninger bekferter versjonene av nedskytingen som den ukrainske regjerintgen og amerikansk etterretning har presentert, at det var de pro-russiske opprørerne som skjøt, og at de hadde fått våpen og opplæring av russiske kontakter.

Lederen av Vostok sier også at det ikke var våpen som opprørerne hadde erobret fra det ukrainske militæret som skjøt ned passasjerflyet. Han sier at tre BUKene som  ble erobret i april, og en annen som ble erobret nær Donetsk by, ikke er operasjonelle.