Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørsledere truer våpenhvilen i Uganda

Møtte ikke til avtalt tid i beskyttelsesleire i Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederne for Herrens motstandshær (LRA) har ennå ikke meldt sin ankomst i Sudan, og bryter dermed vilkåret for våpenhvilen i Uganda, melder AP.

LRA hadde fått tre uker på seg til å dra til leire i ubebodde deler av det sydlige Sudan. I dag løp fristen ut, og over 800 soldater har møtt fram. I leiren vil de bli beskyttet, mens våpenhvilen opprettholdes og fredsforhandlingene finner sted.

Håper på utsettelse

- Soldatene har registrert seg i mottakelsesområdene, men lederne har foreløpig ikke meldt sin ankomst, noe som bryter vilkårene for våpenhvilen, sier generalmajor Wilson Deng. Deng har som oppgave å overvåke LRA.

- Jeg tror og håper at sjefsmegler Riek Machar (den sudanske visepresidenten) vil forlenge fristen, legger han til.

Dersom partene bli enige om en fredsavtale, vil det være et gjennombrudd i den krigsherjede regionen som består av det nordlige Uganda, det østlige Kongo og det sydlige Sudan.

Fram til fredsavtalen i Kongo i 2003 og i  Sudan i 2005 da sudanske opprørere sluttet seg til myndighetene, kunne opprørere fra alle tre land operere fritt på tvers av landegrensene.

Ettersøkt for krigsforbrytelser
Fem av lederne for LRA, deriblant Joseph Kony og Vincent Otti, er etterlyst av den Internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

PÅ VEI TIL SUDAN: Biskop Benjamin Ojwang hilser på en barnesoldat fra LRA. Bildet ble tatt for en uke siden, da barnesoldaten var på vei til en leir i Sudan. Foto: Scanpix
PÅ VEI TIL SUDAN: Biskop Benjamin Ojwang hilser på en barnesoldat fra LRA. Bildet ble tatt for en uke siden, da barnesoldaten var på vei til en leir i Sudan. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge FN har LRA kidnappet over 20 000 barn de siste tjue årene. Guttene ble barnesoldater og jentene ble sexslaver for kommandantene.

Men presidenten i Uganda, Yoweri Museveni, vil ikke utlevere LRA til den Internasjonale straffedomstolen dersom gruppen er villig til å legge ned våpnene. Han ønsker forsoning i stedet for hevn.

HERRENS MOTSTANDSHÆR: Lederne for opprørerne er ettersøkt av den Internasjonale straffedomstolen. I leirene i Sudan blir de beskyttet mot utlevering.