Opprørspoliti beskyttet EDL-marsjen

Flere hundre motdemonstranter samlet seg i London i forkant av demonstrasjonen til English Defence League. - Jeg vil ikke ha rasister i min gate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Flere hundre motdemonstranter har samlet seg på et område i Tower Hamlet i London, hvor organisasjonen English Defence League (EDL) har varslet en demonstrasjon klokka tre i dag, norsk tid.

Den britiske organisasjonen er tidligere blitt knyttet til den norske massemorderen Anders Behring Breivik, er antimuslimske og betegnes som høyreradikale og ekstreme av britisk presse.

Bilder av Breivik EDL har tidligere flere ganger uttrykt at de ikke har noe med Breivik å gjøre.

Flere av motdemonstrantene i dag har imidlertid plakater med bilder av Breivik og EDL-leder Tommy Robinson (27). «Ulike ansikter, samme hat», står det skrevet på plakatene.

- Jeg bor her og vil ikke ha rasister i min gate, derfor demonstrerer jeg her i dag, sier en av demonstrantene,Tom Bage, til Dagbladet.

Flere uttrykker at de håper de kan stoppe EDL ved å samle mange fredfulle demonstranter. Det er masse politi i området, men foreløpig er ingen EDL-demonstranter kommet til stedet.

Ifølge et dansk nettsted, som følger demonstrasjonene live, er demonstrantene blitt splittet opp, og de demonstrerer nå angivelig på ulike steder rundt i London. Politiet sier at mindre grupper prøver å nå Tower Hamlets, White Chapel, og East London Mosque, hvor motdemonstrantene befinner seg, ifølge nettstedet.

- Venter tusen Tommy Robinson sa til Dagbladet tidligere i dag at han regner med at mellom 1000 og 2000 av gruppas medlemmer vil demonstrere mot sharia i Tower Hamlet i London.

- Vi håper at vi kan stå der stille og rope ut budskapet vårt. Vi ønsker en fredfull demonstrasjon, men tror det vil komme motdemonstranter som vil hause opp stemninga og ty til vold, sier Robinson.
 
- Hva vil dere gjøre da?

- Vi vil forsvare oss.

STRØMMER TIL: Det er ventet at flere hundre EDL-demonstranter vil samle seg i londons gater.
STRØMMER TIL: Det er ventet at flere hundre EDL-demonstranter vil samle seg i londons gater. Vis mer

- Er du nervøs?

- Ja, det blir farlig. Det blir en farlig dag, sier Tommy Robinson.

Ulovlig Innenriksministeren i Storbritannia har utstedt et tretti dager langt demonstrasjonsforbud i det aktuelle området for å hindre EDL-mønstringen.

Bakgrunnen skal være «spesifikk etterretning» om at voldelige opptøyer kan bli resultatet. I 13-tida i ettermiddag kom politiet med nye advarsler til demonstrantene om at forbudet gjelder fremdeles.

«Politioperasjonen som skal trygge innbyggerene i de fem London-bydelene nevnt i forbudet her nå startet», skriver London-politiet.

EDL-medlemmer opplyser til Dagbladet å ha blitt stoppet av politiet fordi de hadde norsk flagg på genseren, og at ikke alt går etter planen for demonstrasjonen så langt.

VENTER PÅ EDL: Politiet skal forsøke å holde de to gruppene adskilt. MMS-foto: LINE BRUSTAD
VENTER PÅ EDL: Politiet skal forsøke å holde de to gruppene adskilt. MMS-foto: LINE BRUSTAD Vis mer
Opprørspoliti  beskyttet EDL-marsjen