Opprørspoliti mot demonstranter

Presset mot Kirgisistans president øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 200 opprørspoliti omringet i formiddag omtrent hundre demonstranter i sentrum av Kirgisistans hovedstad Bishkek.

Opptil 20 ble arrestert da politifolk med hjelmer, køller og skjold dannet en jernfront og presset demonstrantene tilbake i bygatene. Flere ble slept bort fra stedet, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Opprørspoliti ble utplassert i Bishkek i dag tidlig, etter at stadig flere demonstranter krever at president Askar Akajev går av etter valgfusk under valget til ny nasjonalforsamling nylig.

Ifølge talsmenn for demonstrantene ønsket de «å holde et fredelig møte for å forsvare ytringsfrihet og rettferdige valg» i den tidligere sovjetrepublikken.

- Alle forsøk på å forstyrre ro og orden vil bli effektivt stanset, sier en høytstående polititjenestemann ifølge NTB.

Vil ikke gå av

Situasjonen i landet er svært spent etter at Akajevs regime ble tatt med buksene nede etter det omstridte valget. Akajev prøvde desperat å sikre seg en tredje presidentperiode, men var avhengig av flertall i parlamentet for å endre grunnloven.

For tredje uke har opposisjonen mobilisert tilhengerne sine ut i gatene i protest mot regimet og valgfusket. Demonstranter har tatt kontroll over byene Jalal-Abad og Osj sør i landet, hvor opposisjonen har vært sterkest.

Akajaev har gjort det klart at han verken vil annullere det omstridte valget eller gå av.

- Det er opplagt at det ikke er noe grunnlag for dette, sa han i en tv-tale i går kveld.

- Det er ingen grunn til at jeg skulle gå av. Du kan ikke bruke kriminalitet til å fjerne lovlig valgte myndigheter, la han til.

Sparket minister

Den hardt pressede Askar Akajev har sittet som Kirgisistans president siden Sovjetunionen gikk i oppløsning.

I dag sørget han for å sparke innenriksminister Bakirdin Subanbekov og statsadvokat Myktybek Abdyldajev i et forsøk på å få kontroll over den spente situasjonen.

Kenesjbek Dusjebajev, som er sjef for hovedstadens politi, er utnevnt til ny innenriksminister, mens Marat Sutalinov blir ny statsadvokat.

Tviholder på makta

Opposisjonen har ifølge NTB tatt kontroll over byene Jalal-Abad og Osj sør i landet, hvor protestene mot Akajev-regimet har vært sentrert.

Flere framstående opposisjonspolitikere er blitt arrestert i forbindelse med protestaksjonene. Nestleder for opposisjonspartiet Ar-Namys, Emila Alijeva, ble pågrepet i går. Samme dag ble en sentral menneskerettsaktivist og en annen opposisjonsleder arrestert.

(Kilder: AP, CNN, BBC, NTB)

KREVER PRESIDENTENS AVGANG: Demonstranter i byen Jalal-Abad sør i Kirgisistans.