Opprørspolitiet skyter med skarp ammunisjon mot ubevæpnede demonstranter

Sjokkerende video fra opptøyene i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den sjokkerende videoen viser scener fra gatekampene i Kiev i dag.

Demonstrantene har tatt kontroll over Uavhengihetsplassen (Maidan-plassen) i Kiev sentrum. I går kveld ble det framforhandlet en våpenhvile mellom de viktigste opposisjonslederne og president Viktor Janukovitsj.

I løpet av natt til torsdag og morgentimene brøt derimot demonstranter våpenhvilen da de presset sikkerhetsstyrkenes sperringer rundt Uavhengighetsplassen i Kiev.

KRIGSSCENER: En politimann sikter mot demonstranter i Kiev i dag. Demonstrantene har i løpet av dagen presset politiet tilbake cirka 200 meter. Foto:.AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
KRIGSSCENER: En politimann sikter mot demonstranter i Kiev i dag. Demonstrantene har i løpet av dagen presset politiet tilbake cirka 200 meter. Foto:.AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI Vis mer

Opprørspolitiet har også slått kraftig tilbake.

- Framprovoserer Videoen er filmet av den uavhengige hviterussiske kanalen Belsat TV, og journalist i kanalen, Ales Barazenka, rapporterer at politiet har gjort nye områder i sentrum tilgjengelig for demonstrantene.

- Det ser ut som et taktisk grep, for vi vet ikke hva som gjorde at politiet trakk seg tilbake så raskt. Dette er kanskje det samme som er forsøkt i Hviterussland før: opprørspolitiet gir plass slik at demonstrantene får ut noe frustrasjon før politiet gjenopptar angrepene, sier Barazenka til kanalen.

Ifølge TV-kanalen skyter opprørspolitiet på de ubevæpnede demonstrantene med AK-47-rifler i videoen.

- Lov til å bruke våpen Situasjonen i Ukrainas hovedstad Kiev er svært dramatisk. Tallene er usikre, men det nasjonalistiske opposisjonspartiet Svoboda melder at 60 personer er drept i kampene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i løpet av dagen. Alle skal være skutt.

BARRIKADE: Opprørspolitiet bevokter parlamentsbygningen i Kiev. Flere enn 60 demonstranter skal ha måttet bøte med livet, og alle skal ha hatt skuddsår. Foto: AFP PHOTO/ ANDREW KRAVCHENKO
BARRIKADE: Opprørspolitiet bevokter parlamentsbygningen i Kiev. Flere enn 60 demonstranter skal ha måttet bøte med livet, og alle skal ha hatt skuddsår. Foto: AFP PHOTO/ ANDREW KRAVCHENKO Vis mer

Samtidig som dødstallene blant demonstrantene stiger, opplyste innenriksdepartementet i landet i ettermiddag at demonstranter i Kiev har tatt 67 politimenn som gisler.

«Politiet har lov til å bruke våpen for å frigjøre gislene», skriver departementet i ei pressemelding torsdag ettermiddag.

Kampene står mellom tungt bevæpnet opprørspoliti og tusenvis av demonstranter. De foregår midt i sentrum av Kiev.