Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørsrådet ble ikke anerkjent

Men USA vil ha opprørsrådet som samtalepartner.

 MØTTE HILLARY:  USAs utenriksminister Hillary Clinton har tidligere møtt opprørsrådslederen Mahmoud Jebril. Nå skal USA ha opprørsrådet som samtalepartner. Foto: REUTERS/Susan Walsh
MØTTE HILLARY: USAs utenriksminister Hillary Clinton har tidligere møtt opprørsrådslederen Mahmoud Jebril. Nå skal USA ha opprørsrådet som samtalepartner. Foto: REUTERS/Susan Walsh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA anerkjenner de libyske opprørerne som samtalepartner, men vil ikke gå så langt som til å anerkjenne dem som folkets rettmessige representanter. Det er klart etter at en opprørsdelegasjon fredag var i samtaler med amerikanske tjenestemenn i Det hvite hus. Den libyske delegasjonen var ledet av Mahmoud Jebril fra opprørernes nasjonalråd, og hans samtalepartner i Det hvite hus var sikkerhetsrådgiver Tom Donilon. I forbindelse med samtalene sa Donilon at USA ser på det libyske opprørsrådet som en «legitim og troverdig samtalepartner». Donilon fastslo videre at Libyas leder Muammar Kadhafi i USAs øyne har mistet sin legitimitet og bør gå av.

Overgangsperiode I forkant av samtalene ba Jebril om amerikansk anerkjennelse av opprørsrådet som «den eneste legitime representant for det libyske folk» i en overgangsperiode fram til det holdes valg i Libya. Hittil har fire land — Frankrike, Gambia, Italia og Qatar — gitt opprørernes nasjonalråd anerkjennelse som det libyske folks rettmessige representant. Det hvite hus vil på sin side ikke gi opprørerne en slik anerkjennelse. Under samtalene i Det hvite hus fredag ba de libyske opprørerne også om økonomisk støtte, og Kongressen i USA arbeider nå med et lovforslag som skal gjøre det mulig å overføre midler til den libyske opposisjonen. Midlene skal etter planen tas fra fryste kontoer som tilhører Libyas leder Muammar Kadhafi og hans nærmeste medarbeidere.

Fogh møtte Obama Den libyske opprørsdelegasjonens besøk sammenfalt med samtaler bak lukkede dører mellom USAs president Barack Obama og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Samtalene skal i første rekke ha dreid seg om Libya og Afghanistan. Obama og Fogh var ifølge Det hvite hus «enige om at operasjonen i Libya har reddet utallige liv», og om at NATOs militæroperasjon må fortsette «så lenge Kadhafis regime fortsetter å angripe sin egen befolkning».

Fogh har flere ganger uttalt at «Kadhafis tid er omme».

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media