Opprørssoldat, pirat eller flyktning

De eneste karrierevalgene unge menn i Somalia har, ifølge Care.

OPPRØRSSOLDATER trener med nær Somalias hovedstad Mogadishu. Hjelpeorganisasjonen Care mener særlig unge menn i landet har få svært begrensede muligheter. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR
OPPRØRSSOLDATER trener med nær Somalias hovedstad Mogadishu. Hjelpeorganisasjonen Care mener særlig unge menn i landet har få svært begrensede muligheter. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Somalia er og blir verdens farligste land å oppholde seg i. Hjelpeorganisasjonen Care kaller situasjonen i landet håpløs, uten fungerende regjering, politi eller skole. Flere og flere blir avhengige av nødhjelp, og de unge i landet har liten eller ingen framtid.

- Særlig unge somaliske menn har tre valg, de kan bli opprørssoldat, pirat eller flyktning, sier informasjonsrådgiver Ida Sem Fossvik til Dagbladet.no.

Hundretusener av internt fordrevne somaliere bor i leirer på utsiden av hovedstaden, i andre deler av landet eller i overbefolkede flyktningleire i nabolandene. Mange av de som nå flykter er kvinner og barn. Care driver tre flyktningleirer Dadaab nord i Kenya, og Fossvik sier at 97 prosent av flyktningene kommer fra Somalia.

Overfylte flyktningleire
- Fortsatt kommer det 7000 nye flyktninger hver måned. Vi venter å få 60 000 til 100 000 flyktninger til i løpet av året dersom ikke situasjonen i landet blir bedre, sier Fossvik.

Leirene i Kenya er overfylte, og til sammen er de en av verdens største flyktningleirer. Mange av flyktningene har bodd der siden leirene ble startet i 1991, og det finnes hele generasjoner som har vokst opp i leiren.

- Leirene var bygget for 90 000 flyktninger, nå har vi tre ganger så mange der. Det betyr enda mer press på allerede begrensede ressurser. Det er for lite mat, for lite vann og altfor mye søppel. De sanitære forholdene er langt fra optimale, og det da er det lett for at det bryter ut sykdommer, sier Fossum.

Vanskelig å beskytte kvinner
I tillegg er sikkerhet, og særlig beskyttelse av jenter og kvinner, i så store og tett befolkede leirer vanskelig.

- Vi gjør det vi kan. Vi driver opplysningsarbeid om seksuell vold og får folk i gang med økonomiske aktiviteter. Men det er vanskelig, sier Fossvik.

PÅ FLUKT: Et somalisk barn smiler mens familien flykter fra Mogadishu. Foto: REUTERS
PÅ FLUKT: Et somalisk barn smiler mens familien flykter fra Mogadishu. Foto: REUTERS Vis mer

- Vi har også utfordringer når det gjelder utdanning. Vi prøver å gi undervisning til barna i leirene, men trenger ressurser til å utdanne lærere.

Hjelpearbeider drept
Fossvik forteller at organisasjonen hadde kontor i Somalia fram til oktober i fjor, men måtte innstille programvirksomheten i landet etter trusler mot ansatte og kontorene.

- Nå har vi kontor i Nairobi, og overvåker det som skjer i Somalia derfra. Det er fryktelig farlig å være i Somalia nå, både for befolkning og sivilarbeidere, sier Fossvik.

I forgårs ble en Røde Kors-ansatt skutt og drept i Mogadishu, ifølge Røde Kors.

Hjelpearbeideren Farah Aden Mo'allim ble et tilfeldig offer under en skuddveksling i de eskalerende voldshandlingene i landet.

Verdens farligste land
I forrige uke skrev Dagbladet.no om den årlige oversikten over verdens mest dysfunksjonelle stater, hvor Somalia toppet lista. Foreign Policy, en av aktørene som står bak undersøkelsen, mener at det ikke er mye som fungerer det nordøstafrikanske landet.

Landet har ingen lovgivende forsamling med nasjonal rekkevidde, og heller ingen nasjonal utøvende forsamling. Krigsherrer styrer egne områder med støtte fra militser. Det er ingen politistyrke.

I fjor ble to journalister drept i landet, noe som ifølge The Fund for Peace førte til en kraftig reduksjon av uavhengig, internasjonal presse i landet. Samme år ble Somalia kåret til verdens dødeligste land for journalister av Reporters Without Borders.

SJØRØVERE: Etter at landets regjering ble styrtet under en borgerkrig i 1991 har Somalia vært i kaos. I tillegg til hyppige kamper på land, har mangelen på styresmakter latt pirater operere åpent langs den 3060 kilometer lange kystlinja. Foto: EPA/US NAVY
SJØRØVERE: Etter at landets regjering ble styrtet under en borgerkrig i 1991 har Somalia vært i kaos. I tillegg til hyppige kamper på land, har mangelen på styresmakter latt pirater operere åpent langs den 3060 kilometer lange kystlinja. Foto: EPA/US NAVY Vis mer