DEMONSTRERER: I havnebyen Banias i går. Opprørsoldater busses nå inn til en forstad til hovedstaden Damaskus for å hindre demonstrantene i å ta seg inn til sentrum av hovedstaden. Foto: Reuters/Scanpix
DEMONSTRERER: I havnebyen Banias i går. Opprørsoldater busses nå inn til en forstad til hovedstaden Damaskus for å hindre demonstrantene i å ta seg inn til sentrum av hovedstaden. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Opprørssoldater busses inn for å knuse demonstrantene

Syrias president Bashar Assad er fast bestemt på å knuse demokrati-opprøret. FNs generalsekretær fordømmer nå volden i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syriske tropper har i natt gått inn i forstaden Douma i hovedstaden Damaskus, melder nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig fortsetter stridsvogner å skyte mot demonstrantene i Deraa, like sør for hovedstaden.

Det var i Deera opprøret mot president Bashar Assad startet i midten av mars.

Syriske myndigheter ser ut til å være fast bestemt på å knuse opprøret med makt.

Så langt er minst 400 demonstranter drept av syriske soldater.

Møtt med kuler Flere hundretalls regimetro soldater i kamputstyr inntok i natt Damaskus-forstaden i hvite busser.

Demonstrantene flere ganger forsøkt å marsjere mot sentrum av Damaskus de siste ukene, men har blitt møtt av Assads kuler.

Tirsdag var det mer enn 2 000 fra sikkerhetspolitiet i den samme forstaden, ifølge en tidligere regjeringsoldat Reuters har snakket med.

Han hevdet lastebiler utstyrt med tungt artilleri og sivilkledde fra det hemmelige politiet, utstyrt med maskingevær var utplassert i forstaden.

Ifølge den tidligere soldaten, som ønsket å være anonym, var soldatene ved Damaskus-forstaden fra Assads republikanergarde.

Ifølge al-Jazeera er minst 35 mennesker drept i Deraa bare det siste døgnet.

Stoppe blodbadet Mens syriske myndigheter fortsetter volden mot demokratidemonstrantene, øker det internasjonale samfunnet presset på president Bashar Assad, om å stoppe blodbadet.

Tirsdag ble situasjonen i landet diskutert i FNs Sikkerhetsråd, uten at de klarte å komme fram til en felles uttalelse.

Likevel fordømte igår FNs generalsekretær Ban Ki-moon volden mot demonstranantene, og ber syriske myndigheter respektere ytringsfriheten.

- Jeg fordømmer på det sterkeste volden mot fredelige demonstranter, spesielt bruken av tanks og våpen som har drept og skadet hundrevis av mennesker, sa Ban Ki-Moon i uttalelsen.

Han mener det må nedsettes en uavhengig granskingskomité for å finne ut hva som har skjedd i landet de siste ukene.

Syria har vært styrt av Assad-familien sidan Bashar Assads far, avdøde president Hafez al-Assad, tok makten i et kupp 1970.

Den yngre Assad har holdt fast ved det politisk systemet han arvet i 2000, og familien har tatt et stadig sterkere grep om landets anstrengte økonomi.