TORTUR: Mistenkte Kadhafi-leiesoldater holdes i et fengsel i Tripoli. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch ber det nasjonale overgangsrådet om å stanse overgrep mot Kadhafis støttespillere. Foto: Suhaib Salem / Reuters / Scanpix
TORTUR: Mistenkte Kadhafi-leiesoldater holdes i et fengsel i Tripoli. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch ber det nasjonale overgangsrådet om å stanse overgrep mot Kadhafis støttespillere. Foto: Suhaib Salem / Reuters / ScanpixVis mer

- Opprørsstyrkene torturerer Kadhafi-lojalister

Samtidig frykter hjelpeorganisasjoner en humanitær krise etter at overgangsrådet har startet storoffensiv mot Kadhafis fødeby Sirte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hjelpeorganisasjoner frykter en humanitær krise etter at overgangsrådets styrker har startet en storoffensiv for å ta kontroll over Kadhafis fødeby Sirte.

Nå melder nyhetsbyrået Reuters at hjelpearbeidere fra Røde Kors i dag ankom utkanten av Kadhafis fødeby, for å prøve å ta seg inn i den beleirede byen.

Den langvarige kampen om byen som er beleiret fra tre fronter har vakt bekymring for de sivile som er fanget inne i byen. FN og flere  humanitære organisasjoner har advart om at det kan være sivile tap i byen, og at levevilkårene er forferdelige.

Anklager NATO Ifølge nyhetskanalen al-Jazeera steg svart røyk opp fra sentrum av Sirte i går, samtidig som Nato-fly ble observert i lufta.

Kadhafis støttespillere har anklaget NATO for at luftangrepene mot byen dreper sivile, men både NATO og overgangsrådet (NTC) benekter anklagene.

HARDE TREFNINGER: Opprørssoldater skyter med russisk-bygde 130 mm kanoner mot Kadhafis fødeby Sirte idag. Foto: Ahmed al-Rubaye / AFP / Scanpix
HARDE TREFNINGER: Opprørssoldater skyter med russisk-bygde 130 mm kanoner mot Kadhafis fødeby Sirte idag. Foto: Ahmed al-Rubaye / AFP / Scanpix Vis mer

Samtidig forteller sivile som kommer ut av Sirte at pro-Kadhafi styrker henretter folk de mener sympatiserer med overgangsrådet inne i byen.

- Slag og elektrisk støt Men også opprørsstyrkene får nå flengende kritikk. Flere melder om hårreisende detaljer fra opprørsstyrkenes behandling av tidligere Kadhafi-lojalister:

Først var det det bind for øynene, sår etter stramme håndjern og drapstrusler. Så kom slag og elektriske støt. Den tidligere Kadhafi-lojalisten New York Times har snakket med, forteller at han ville tilstått hva som helst under den voldsomme behandlingen han hevder han fikk, da han ble tatt til fange av opprørstyrkene.

- Nå drar jeg fra landet, jeg stoler ikke lenger på noen i Libya, sa mannen (36) som ikke ville ha navnet sitt på trykk i frykt for represalier.

Ifølge New York Times er det umulig å verifisere historien. Men til avisas reporter viste 36-åringen fram arr på kroppen som kunne tyde på svært tøff behandling.

Fersk tortur-rapport Uansett eksemplifiserer mannens fortelling det som av flere ses på med økende bekymring, i det maktvakumet som har oppstått etter Kadhafis fall.

JUBLER: Libyske opprørssoldater kaster en kamerat opp i luften mens de jubler etter avfyring av flere dusin med granater mot Kadhafis fødeby Sirte i dag. Foto: Ahmed al-Rubaye / AFP / Scanpix
JUBLER: Libyske opprørssoldater kaster en kamerat opp i luften mens de jubler etter avfyring av flere dusin med granater mot Kadhafis fødeby Sirte i dag. Foto: Ahmed al-Rubaye / AFP / Scanpix Vis mer

I en fersk rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch som ble publisert i går, heter det at pro-Kadhafi tilhengere som er tatt til fange av opprørstyrkene, har rapportert om tortur. HRW har intervjuet mer enn 50 fanger som holdes av opprørstyrkene, flere av dem forteller om slag og elektrisk støt fra opprørssoldatene.

- Dette er symptomer på et grunnleggende problem. Overgangsrådet har gode planer, men de mangler autoritet over militsgrupper, sier HRW-talsmann Tom Malinowski, til avisa.

Det nasjonale overgangsrådet (NTC) er under hardt press for å finne en balanse mellom en langvarig kamp som vil forsinke arbeidet med å få på plass et styre og en rask seier. En talsmann for NTC sier at arbeidet med å danne en ny midlertidig regjering har vært holdt på vent, ettersom det fortsatt foregår kamper rundt Sirte.

- Det er for øyeblikket ingen forhandlinger om å danne en overgangsregjering, og vi har besluttet å beholde overgangsrådet fram til hele landet er frigjort, uttalte NTC-leder Mahmoud Jibril på en pressekonferanse i Tripoli torsdag.

- Trenger mer hjelp Samtidig fortsetter kampene rundt Sirte. Opprørsstyrkene har nå bedt NATO intensivere luftangrepene etter store tap rundt Kadhafis fødeby.

VOKTES: En opprørssoldat vokter over to mistenkte Kadhafi-lojalister etter at de er arrestert utenfor Kadhafis fødeby Sirte i går. Foto: Manu Brabo / AP / Scanpix
VOKTES: En opprørssoldat vokter over to mistenkte Kadhafi-lojalister etter at de er arrestert utenfor Kadhafis fødeby Sirte i går. Foto: Manu Brabo / AP / Scanpix Vis mer

- NATO er her, men de gjør ikke nok. De tar ut opprørere som skyter raketter mot oss, men disse blir erstattet umiddelbart. Vi trenger mer hjelp fra NATO, sier opprørsleder Walid Khaimej til al-Jazeera.

Mer enn en måned etter at Tripoli falt er Kadhafi fortsatt ikke funnet, men ifølge nyhetsbyrået Reuters hevder flere at han skjuler seg blant nomader i den libyske ørkenen.

BRENNER: Libyske opprørstyrker brenner et bilde av Muammar Kadhafi i utkanten av den tidliger diktatorens fødeby Sirte idag. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP / Scanpix
BRENNER: Libyske opprørstyrker brenner et bilde av Muammar Kadhafi i utkanten av den tidliger diktatorens fødeby Sirte idag. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP / Scanpix Vis mer