Opprørstelefon for foreldre som vil klage på barnas skole

Foreldreopprøret mot nedskjæringer i skolen vokser. Men nybakte aksjonister kan trenge råd og veiledning fra erfarne folk, mener Utdanningsforbundet. Derfor åpner Helga Hjetland i dag landets første opplysningstelefon for opprørte foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utdanningsforbundet har merket en økende pågang etter at kommune etter kommune planlegger store kutt i skolebudsjettene:

- For mindre enn et år siden lovet partiene gull og grønne skoger i skolen. Nå ser foreldre landet rundt hvor mye løftene var verd. Da blir de opprørt, fortvilt og sinte, sier Hjetland.

Kraftig opprør

Hun opplever den store bredden i foreldrenes aksjoner og opprop som noe positivt nytt. Foreldrene er blitt mer bevisste på at de kan være en kraft. Dette vil Hjetland gjerne støtte opp om med Utdanningsforbundets ressurser:

- Foreldrene vil forsvare det offentlige skoletilbudet. Når kuttene kommer, lurer mange på hvilke lover, regler, planer og vedtak som gjelder for barna deres. Derfor oppretter vi nå en «hotline» for foreldre, elever og andre skoleinteresserte.

Et vanlig spørsmål er om hvor full klassen kan være. Er det f.eks. lov å ha 29 elever i en barneskoleklasse? Svaret står i opplæringslovens '8-3. Det er ikke lov å budsjettere med flere enn 28 elever i fulldelte skoler.

Aksjoner planlegges

Mange er også usikre på hvordan de skal gå fram for å stoppe nedskjæringene, og stiller spørsmål som:

Hvem kan vi klage til?

Hvem kan vi alliere oss med?

Hva er lovlige og ulovlige aksjonsformer?

- Her vil vi også bidra med kunnskap og erfaring, sier Helga Hjetland.

Engasjerer jurister

Telefonen skal betjenes av jurister og fagfolk i Utdanningsforbundet. Linjene åpnes i ettermiddag. Telefonen vil være betjent fra kl. 14 til 20 til og med torsdag. Deretter er tanken å betjene telefonen i vanlig arbeidstid.

- Vi må se hvor stor pågang vi får. Vi er forberedt på å fortsette videre på ettermiddagstid hvis det er nødvendig, sier Hjetland.

Nedskjæringstelefonen: 81500334 kl. 16- 20 tirsdag 10. sept., onsdag 11. sept. og torsdag 12. sept. Du kan også sende spørsmål på e-post: hjelp1@utdanningsforbundet.no