Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abort-striden

Opprørt etter at Ropstad leste aborttallene feil: Redd frontene i KrF nå skjerpes

Kjell Ingolf Ropstad tror ikke lenger man kan få til en nedgang i aborter med det første. Det vekker oppsikt på tapende side i KrF.

ABORTDEBATT: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad ønsket begge å gå i regjering med Erna Solberg. Abortsaken var et viktig argument for å få med partiet, men nå sier Ropstad at eventuelle gjennomslag først og fremst blir holdningsskapende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ABORTDEBATT: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad ønsket begge å gå i regjering med Erna Solberg. Abortsaken var et viktig argument for å få med partiet, men nå sier Ropstad at eventuelle gjennomslag først og fremst blir holdningsskapende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette bekrefter vel at det ikke var grunnlag for å skape de høye forventningene som ble gjort i forkant av vårt landsmøte, sier Oluf Maurud, leder for Hedmark KrF.

Han er blant flere «røde» KrF-ere som reagerer på KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad nyeste utspill om abortloven. Ropstad fortalte Dagbladet i går at endringene han ønsker seg i abortloven ikke vil gi færre aborter likevel.

Nå er det først og fremst holdningene knyttet til abort Ropstad tror kan gjøres noe med.

- Jeg forventer nok ikke først og fremst en nedgang i antall senaborter fra et år til et annet, men fjerning av paragraf 2c sammen med positive tiltak for barna og familiene vil kunne virke holdningsskapende over tid, sa Ropstad til Dagbladet.

Misforstått tallene

Dette står i skarp kontrast til tidligere utsagn fra Ropstad: 5. november sa KrF-kronprinsen at han «forventer» færre aborter som følge av endringer i loven.

Ropstad begrunner snuoperasjonen med at han har misforstått abortstatistikken.

Under KrFs veivalg snakket Ropstad flere ganger om viktigheten av å redusere antall aborter. Skuffede «røde» KrF-ere fortalte Dagbladet at abortsaken kuppet landsmøtet og partiets retningsvalg. Mange reagerte negativt på rollen Ropstad og statsminister Erna Solberg (H) spilte i saken.

- Abort-utspillet ble omtalt som en historisk mulighet av mange i landsmøtedebatten. Jeg tror mange la vekt på dette i sitt retningsvalg. Hvis det nå viser seg å ikke ha substans i reduserte aborttall, så er jeg bekymret for at man skjerper frontene i debatten uten å få den holdningsendringen som det pekes på, sier Karin Bjørkhaug, sentralstyremedlem i KrF, til Dagbladet.

- Hindrer dialog

Hun legger til at det er avgjørende at KrF bygger abortdebatten på fakta.

- Vi mislykkes igjen, som på 1970-tallet, med å få til en god debatt om svært vanskelige og viktige spørsmål. Vi må vise i praksis at samfunnet har plass for alle, legger Bjørkhaug til.

Toril Kristiansen, leder for Oppland KrF, sier abortsaken har skapt en «god dag mann økseskaft»-debatt.

- Når abortsaken ble kastet inn på denne måten skapte det straks harde fronter som hindrer dialog. Folk går i demonstrasjonstog i stedet for å ta en grundig diskusjon om de vanskelige spørsmålene i livet. Mange er enige med KrF om at vi ikke ønsker tvillingabort, men nå forsvinner denne enigheten i en opphetet debatt om rett til fri abort innenfor uke 12, sier Kristiansen.

- Vi skal ikke bruke an så vanskelig sak for å lokke KrF medlemmer til å velge det ene eller det andre, men ta på alvor det store etiske dilemma vi her står over for, legger hun til.

Nei fra Trine og Siv

Lørdag 17. november er det varslet storstilte demonstrasjoner mot endringer i abortloven flere steder i landet.

Erna Solberg vekket stor oppstandelse da hun fristet KrF med endringer i abortloven dersom partiet gikk inn i hennes regjering. Utspillet kom like etter Knut Arild Hareide foreslo å ta partiet inn i regjering med Ap og Sp.

Siv Jensen og Trine Skei Grande sa umiddelbart nei til slike endringer i abortloven, og kort tid etter ble det kjent at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde dialog med Høyre i forkant av utspillet fra Solberg.

Frps helsepolitiske talsperson har vært tydelig overfor Dagbladet: Det finnes ikke parlamentarisk grunnlag på Stortinget for å endre abortloven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!