- Opprørt når jeg blir beskyldt for bløff

Statsråd Åslaug Haga (Sp) slår tilbake. Mener kritikerne misforstår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det går inn på meg. Jeg blir opprørt når jeg blir beskyldt for bløff, løgn og dekkoperasjoner. Jeg har ikke noe å skjule, sier Åslaug Haga til Aftenposten.

Les: Jobber én dag i uka, får 450 000 kroner

Kontroll- og konstitusjonskomiteen krever at Åslaug Haga svarer på en rekke spørsmål knyttet til engasjementet som Eli Arnstad fikk i Olje- og energidepartementet, kun kort tid etter at Arnstad trakk seg som direktør i Enova etter mobbebeskyldninger.

Misforståelser 

For to uker siden sa Haga i et intervju med Aftenposten at det var uklart hvem i departementet som først nevnte Eli Arnstad som en person med kompetanse som kunne være aktuell for departementet. Men fredag innrømmet hun at hun selv var den første til å bringe Arnstads navn på banen.

- Jeg må erkjenne at det har blitt misforståelser rundt det utsagnet, og det har foranlediget en voldsom kritikk. Når jeg ble spurt om hvem som tok initiativet, var det naturlig for meg å svare. Som sant var, det var uklart for meg hvem som tenkte tanken først. Jeg svarte som sant var, sier hun.

Høyres Per-Kristian Foss sier det vil undergrave hele Hagas argumentasjon dersom det avdekkes at de to har snakket sammen i perioden 24. til 30. november 2007.

Dette er dagene mellom Eli Arnstads avgang som Enova-sjef og det interne møtet i departementet der Haga har innrømmet at hun helt uforpliktende luftet partifellens navn.

OMSTRIDT KONSULENTAVTALE: Olje- og energiminister Åslaug Hagas departement ansatte tidligere Enova-direktør Eli Arnstad. Det ble det bråk av. Foto:  Gorm Kallestad / SCANPIX
OMSTRIDT KONSULENTAVTALE: Olje- og energiminister Åslaug Hagas departement ansatte tidligere Enova-direktør Eli Arnstad. Det ble det bråk av. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Ingenting å skjule 

Åslaug Haga erkjente tidlig at regler for offentlige innkjøp var brutt på flere punkter i forbindelse med konsulentavtalen. På spørsmål om det var noen kontakt mellom henne, hennes medarbeidere og Eli Arnstad den siste uka i november, sier Haga at komiteen skal få svar før pressen.

- Jeg har ikke noe å skjule. Jeg opplever det som fryktelig alvorlig at det reises spørsmål om meg som et anstendig menneske. Jeg reagerer på at enkelte kommentatorer kan konkludere så lettvint på dette, sier hun.

(NTB)