Opprørt Obama holder fortsatt døra på gløtt

Fordømmer volden mot demonstranter, men avviser ikke dialog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Verdenssamfunnet er «sjokkert og opprørt» over voldsbruken i Iran, slår Barack Obama fast. Men han vil likevel ikke utelukke en fremtidig dialog med Iran.

Republikanerne i USA har kritisert presidenten for å ha vært for mild i sine uttalelser i etterkant av presidentvalget i Iran, men tirsdag var Obama tøffere i tonen.

- Behandlingen av demonstrantene er urettferdig, og jeg fordømmer den på det sterkeste. Jeg står sammen med det amerikanske folket i sorgen over hvert eneste liv som har gått tapt, sa Obama på en pressekonferanse.

- Uvisst utfall

Men til tross for fordømmelser av voldsbruken, ville Obama ikke svare på hvordan amerikanerne vil reagere overfor Iran om uroen fortsetter. Han utelukket heller ikke at USA endrer sin strategi overfor Iran og åpner for dialog.

GATESLAG: En ung mann med tydlige skader under gateslagsmålene i Tehran.  Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran Foto: Farhad Rajabali/news.gooya.com/REUTERS
GATESLAG: En ung mann med tydlige skader under gateslagsmålene i Tehran. Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran Foto: Farhad Rajabali/news.gooya.com/REUTERS Vis mer

- Vi vil følge med og se hvordan dette utvikler seg før vi justerer kursen for hvordan vi skal gå fram, sa Obama, som gjentok at det fortsatt er uklart hva som vil bli resultatet av den intense konflikten om valget i Iran.

Irans håndtering av opposisjonell virksomhet vil bidra ikke bare til å forme Irans fremtid, men også landets forhold til andre land, la USAs president til.

Godtar utsettelse

Det geistlige Vokterrådet slo tirsdag fast at det ikke forekom «omfattende uregelmessigheter» under valget og nektet å erklære det ugyldig.

Men samtidig godtar Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, Vokterrådets anmodning om å forlenge fristen for å motta klager fra de tapende presidentkandidatene med fem dager.

VIL IKKE GI OMVALG: Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei Foto: Morteza Nikoubazl/Reuters
VIL IKKE GI OMVALG: Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei Foto: Morteza Nikoubazl/Reuters Vis mer

Valgkampkontoret til presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi, som i praksis er blitt Irans opposisjonsleder, vil om kort tid legge fram en omfattende rapport som dokumenterer valgfusk.

Utviser diplomater

Samtidig hardner ordbruken fra Teheran mot Storbritannia stadig til, og to britiske diplomater er blitt bedt om å forlate Iran. Svaret fra London er å kaste ut to iranere.

Iranske myndigheter beskylder britene for å blande seg inn i landets interne anliggender i forbindelse med det omstridte presidentvalget og de påfølgende demonstrasjonene.

Iran har kommet med lignende anklager mot USA, men disse blir av Barack Obama beskrevet som absurde.

SKADD: En mann ligger skadd på bakken etter sammenstøt med politiet. Foto: Reuters
SKADD: En mann ligger skadd på bakken etter sammenstøt med politiet. Foto: Reuters Vis mer

- Denne strategien har Iran brukt før. Den fungere ikke lenger. Dette handler ikke om USA og Vesten; det handler om den iranske befolkningen og den fremtiden den og bare den alene vil velge.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber iranske myndigheter om å avstå fra voldsbruk, men Irans utenriksdepartement langer ut mot Ban og antyder at han blander seg inn i Irans indre anliggender. Også EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana fordømmer voldsbruken i Iran.

- Ikke bruk Basij-militsen

Stemningen i Teherans gater er fortsatt spent etter urolighetene de siste par ukene, og tirsdag oppfordret den moderate presidentkandidaten Mehdi Karoubi iranerne om å minnes drepte demonstranter med minnemarkeringer torsdag.

Amnesty International henstiller på det sterkeste Iran om ikke å bruke den ideologisk motiverte, paramilitære Basij-militsen, som er under militærstyrken Revolusjonsgardens kommando, for å holde styr på demonstrasjonene.

MILITS ANGRIPER SIVILE: Under demonstrasjonene har milits angrepet sivile demonstranter.  Foto: REUTERS/Your View
MILITS ANGRIPER SIVILE: Under demonstrasjonene har milits angrepet sivile demonstranter. Foto: REUTERS/Your View Vis mer

- Håndtering av alle demonstrasjoner bør overlates til politiet eller andre sikkerhetsstyrker som er tilstrekkelig trent og utstyrt, sier Amnestys Hassiba Hadj Sahraoui.

Minst 17 mennesker er drept siden uroen startet 13. juni, og Revolusjonsgarden har advart folk mot å vise seg i demonstrasjoner på gata.

DREPT: Neda Agha Soltani ble drept etter et hodeskudd under demonstrasjonene. Foto: REUTERS/Flickr
DREPT: Neda Agha Soltani ble drept etter et hodeskudd under demonstrasjonene. Foto: REUTERS/Flickr Vis mer